Barszczyk czerwony.
Może być biały lub czerwony, nazywany także ukraińskim po mimo, że nie ma nic wspólnego z Ukrainą. Najczęściej kojarzy nam się ze Świętami Bożonarodzeniowymi, gdzie podawany jest jako jednak z głównych potraw Wieczerzy. Czerwony barszczyk wigilijny podawany jest z uszkami, które nadziewane są grzybami. Po mimo, że jest to najpopularniejsza wersja czerwonego barszczu to nie jedyna. Sposobów serwowania tej czerwonej zupy uwielbianej przez Polaków jest co najmniej kilka, można je zmieniać i przyrządzać według swoich preferencji.
Barszcz czerwony podawany na różne sposoby
Barszczyk czerwony można pić czysty, w formie zupy lub spożywać z dodatkami o to kilka z najpopularniejszych połączeń:
- Czerwony barszcz z uszkami.
- Barszczyk z krokietami. Mogą być mięsne, z kapustą i grzybami lub serowe.
- Barszczyk z pasztecikami.
- Barszcz ukraiński.
- Barszcz z fasolą.
- Czerwony barszcz z jajkiem i ziemniakami.
- Barszczyk czerwony z makaronem.
Barszczyk czerwony, swój piękny kolor zawdzięcza głównemu składnikowi, z którego jest przygotowywany. Można przygotowywać go na wywarze mięsnym, warzywnym, grzybowym. Do każdej wersji niezbędny jest zakwas buraczany, który nadaje mu niepowtarzalny smak. Do zrobienia barszczu potrzebne są przede wszystkim buraki, mogą być podłużne, okrągłe, stare i młode. Najważniejsze aby nie były spleśniałe i gorzkie ponieważ mogą wtedy zepsuć smak zupy. Od ich jakości i ilości zależy smak zupy a także kolor. Dla zachowania pięknego, wyrazistego koloru kluczowe jest dodanie kwasku cytrynowego lub soku z cytryny w odpowiednim momencie. Kwasek dodajemy do gotujących się buraków nim zaczną się one gotować i bulgotać w garnku. Jeżeli przegapimy ten moment, kolor stanie się “brudny” i trudno może być odzyskać jego świeżość.
Składniki potrzebne do przygotowania barszczu czerwonego:
- Buraki
- Marchew
- Pietruszka
- Seler
- Por
- Czosnek
- Jabłko
- Zakwas buraczany
- Oliwa z oliwek
- Grzyby suszone opcjonalnie
Przyprawy:
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- majeranek,
- kwasek cytrynowy,
- sól,
- pieprz
Barszcz czerwony w zależności od propozycji podanie można na koniec doprawiać kwaśną śmietaną albo koperkiem. Także dodanie majeranku jest jedną z opcji, podobnie jak dodanie do gotowej zupy startego na grubych oczkach ugotowanego buraka. Wersja wigilijna nie potrzebuje żadnych dodatków, jarski barszcz jest tłem do wyrazistego smaku pieprznych, grzybowych uszek z cebulką.
Barszcz czerwony nadaje się do wekowania, dzięki czemu można dłużej cieszyć się jego smakiem.