Chleb czosnkowy – smaczna, prosta przekąska.
W okresach jesienno- zimowych, kiedy szybko zapada zmrok, a temperatura nie zachęca do wyjścia na zewnątrz, ludzie chętniej zostają w domu, pod ciepłym kocykiem, przed telewizorem. Oglądanie ulubionych filmów, czy seriali najlepiej wzbogacić o pyszną, w dodatku zdrową przekąskę, jaką jest chleb czosnkowy. Idealnie sprawdzi się jako samodzielna przystawka, lub dodatek do dań.
Chleb czosnkowy można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to dość tradycyjny, prosty przepis na prostokątny, zwykły chlebek do krojenia w kromki i podania w towarzystwie rozgrzewającej zupy krem, lub sałatki.
Drugi sposób natomiast, jest bardziej zjawiskowy i będzie doskonałym dodatkiem do rodzinnego wieczoru filmowego.
Tradycyjny chleb czosnkowy:
Składniki potrzebne do przygotowania chleba:
- 40 g drożdży
- 100 ml ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 500 g dowolnego rodzaju mąki
- 3 duże ząbki czosnku
- szczypta soli
- duża łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka tłuszczu do posmarowania formy
Jest to wyjątkowo prosty przepis, jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.
Rozrób drożdże w ciepłej wodzie, dodaj cukier i delikatnie wymieszaj. Miskę z zaczynem odstaw w ciepłe miejsce.
Do miksera wsyp przesianą wcześniej mąkę, dodaj sól i zioła prowansalskie. Następnie wlej spienione drożdże i dodaj rozdrobiony czosnek. Włącz mikser i rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyrobione ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz w trybie standardowym przez około 50 minut.
Opcjonalnie, zamiast ziół prowansalskich można użyć czarnuszki – posyp nią wierzch ciasta przed pieczeniem.
Chleb czosnkowy odrywany
Użyj tych samych składników, co do tradycyjnego chleba czosnkowego i w ten sam sposób przygotuj ciasto. W mikrofali lub rondelku rozpuść dobrej jakości masło i wymieszaj je z dwoma rozdrobnionymi ząbkami czosnku i odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy i pokrój w równe paski. Posmaruj każdy z pasków przygotowanym wcześniej masłem i pozwijaj je w sprężynki.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Poukładaj sprężynki w tortownicy tak, aby jej środek pozostał pusty. Piecz przez około 30 minut, w trybie standardowym, aż chlebek uzyska złocisty kolor.
Po ostygnięciu polej chlebek oliwą z oliwek dobrej jakości.
Taka przekąska idealnie komponuje się z domowym guacamole, warzywną salsą, czy dipem każdego rodzaju.