Lasagne z cukinią i krewetkami

Składniki:

• 10 płatów makaronu do lasagne
• pół średniej wielkości cukinii
• 300 g drobnych krewetek
• 2 papryczki chili – Nasiona można pozostawić lub usunąć, w zależności od tego czy lubimy ostre potrawy czy nie.
• 2 duże czerwone papryki
• 5 ząbków czosnku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• sól i pieprz do smaku

Sos beszamelowy

• 75 g masła
• 75 g mąki pszennej typu 450
• 600 ml mleka 3,2 %
• Sól i czarny pieprz do smaku
• szczypta gałki muszkatołowej
• 120 g dojrzałego sera cheddar

Wykonanie:

Cukinię i paprykę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki. Najlepiej sprawdzą się plasterki i podłużne paseczki. Smażymy na łyżce rozgrzanej oliwy z oliwek, do momentu aż delikatnie zmiękną.

Oczyszczone krewetki smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek ( 2 łyżki) z dodatkiem posiekanego czosnku i drobno pokrojonych papryczek chili. Jeśli nie lubimy bardzo ostrych potraw, możemy usunąć pestki. Wszystko zależy od naszych osobistych upodobań kulinarnych Smażymy je do 6 minut, żeby krewetki pozostały jędrne.

Makaron do lasagne gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy i soli. Od momentu w którym wrzucimy płaty do wrzącej wody do wyjęcia ich powinny minąć nie więcej jak 3 minuty.

Sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie zdejmujemy patelnię z kuchenki. Dosypujemy do niego mąkę. Całość mieszamy, tak żeby nie było grudek. Najlepiej zrobić to drewnianą bądź silikonową łyżką, żeby nie rysować patelni. Dolewamy mleko 3,2 %. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy ponownie do połączenia się wszystkich składników. Próbujemy sos i w razie konieczności doprawiamy ponownie. Pieprz powinien być tu szczególnie wyczuwalny. Patelnię pozostawiamy na włączonej kuchence. Cały czas mieszamy, do momentu, aż sos nam zgęstnieje

Następnie na blaszce (najlepiej się sprawdzi taka do ciasta – prostokątna ) układamy następujące warstwy: makaron, duszone warzywa, krewetki. Na samym wierzchu układamy makaron, polewamy go sosem beszamelowym i posypujemy startym serem cheddar.

Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni – góra i dół. Zapiekamy przez 20 minut.

Lasagna z cukinią i krewetkami idealnie komponuje się z białym, półwytrawnym winem riesling. Do tego lekka sałatka skropiona dressingiem i romantyczna kolacja gotowa. Pozostaje tylko zapalić świece i włączyć nastrojową muzykę.