Makaron z mięsnymi pulpecikami w sosie pomidorowym
Makaron z pulpetami? – to chyba nie tak leciało…
Otóż to… Kto z nas nie zna i nie pamięta z dzieciństwa ryżu z pulpetami z kosmiczną ilością sosu pomidorowego? Najpierw wyjeść jak najwięcej ryżu, później wymieszać go z sosem, a na koniec zostawić najlepsze – pulpeciki. Tym razem ryż sobie odpuścimy, bo do rozgrywki wkracza makaron! Taki oczywisty zamiennik, a mało kto próbował takiej wersji. Prawda? Gwarantuję, że będzie pysznie. Nie można tego dania przyrównać do niczego innego. Ani do wspomnianego ryżu z pulpetami, ani do spaghetti, bo choć składniki podobne, to sama forma podania nadaje zupełnie nowej treści. Przyrządzimy wybitny makaron, jakiego świat jeszcze nie widział. Zajadać się będzie cała rodzina, a zapach soczystych pomidorów, aromatycznego mięsa z przyprawami rozchodzić się będzie wzdłuż i wszerz, w najdalsze zakątki waszego mieszkanka. Delikatne i soczyste pulpeciki, oblane gorącym i pachnącym sosem z ogniście czerwonych pomidorów, na delikatnym, rozpływającym się w ustach makaronie. Czy potrzeba od życia czegoś więcej? – nieśmiało zapytałby brzuszek. Czym prędzej bierzmy się za przygotowywanie składników i pichcenie, zanim kiszki zaczną grać marsza.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula biała średniej wielkości
- 1 jajko w rozmiarze L
- 1 sucha bułka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka stołowa ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 3 łyżki stołowe mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu (można w ostateczności użyć 1 szklanki gorącej wody z rozpuszczoną jedną kostką rosołową)
- 1 puszka krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka białego cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
- olej słonecznikowy do smażenia
- koperek (świeży, pokrojony do posypania pulpetów)
Przygotowanie:
- Cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę.
- Suchą bułkę namoczyć w mleku ok. 3 minuty i odcisnąć
- Do miski włożyć mięso mielone, dodać odciśniętą bułkę i pokrojoną cebulę. Następnie dodać jajko, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
- Całość wyrabiać ręką, aż mięso zacznie odchodzić.
- Do miseczki wsypać mąkę.
- Z mięsa dłońmi formować niewielkie kule i obtaczać je delikatnie w mące, a następnie odkładać na czystą drewnianą deskę do krojenia.
- Do osobnej miski włożyć pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, szklankę bulionu, oregano i cukier. Dokładnie wymieszać.
- W głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrać olej/oliwę z oliwek. Ułożyć pulpety, podsmażać ok 2-3 minuty, po czym przekręcić na drugą stronę.
- Do pulpetów wlać przygotowany sos pomidorowy. Całość gotować na małym ogniu ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając.
- W czasie przygotowywania pulpetów ugotować makaron wg. czasu podanego na opakowaniu.
- Gotowy makaron nakładać do głębokich talerzy i polewać sosem pomidorowym raz z pulpecikami. całość posypać pokrojonym koperkiem .