Makaron z mięsnymi pulpecikami w sosie pomidorowym

Makaron z pulpetami? – to chyba nie tak leciało…

Otóż to… Kto z nas nie zna i nie pamięta z dzieciństwa ryżu z pulpetami z kosmiczną ilością sosu pomidorowego? Najpierw wyjeść jak najwięcej ryżu, później wymieszać go z sosem, a na koniec zostawić najlepsze – pulpeciki. Tym razem ryż sobie odpuścimy, bo do rozgrywki wkracza makaron! Taki oczywisty zamiennik, a mało kto próbował takiej wersji. Prawda? Gwarantuję, że będzie pysznie. Nie można tego dania przyrównać do niczego innego. Ani do wspomnianego ryżu z pulpetami, ani do spaghetti, bo choć składniki podobne, to sama forma podania nadaje zupełnie nowej treści. Przyrządzimy wybitny makaron, jakiego świat jeszcze nie widział. Zajadać się będzie cała rodzina, a zapach soczystych pomidorów, aromatycznego mięsa z przyprawami rozchodzić się będzie wzdłuż i wszerz, w najdalsze zakątki waszego mieszkanka. Delikatne i soczyste pulpeciki, oblane gorącym i pachnącym sosem z ogniście czerwonych pomidorów, na delikatnym, rozpływającym się w ustach makaronie. Czy potrzeba od życia czegoś więcej? – nieśmiało zapytałby brzuszek. Czym prędzej bierzmy się za przygotowywanie składników i pichcenie, zanim kiszki zaczną grać marsza.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula biała średniej wielkości
  • 1 jajko w rozmiarze L
  • 1 sucha bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka stołowa ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 3 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu (można w ostateczności użyć 1 szklanki gorącej wody z rozpuszczoną jedną kostką rosołową)
  • 1 puszka krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • koperek (świeży, pokrojony do posypania pulpetów)

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę.
  2. Suchą bułkę namoczyć w mleku ok. 3 minuty i odcisnąć
  3. Do miski włożyć mięso mielone, dodać odciśniętą bułkę i pokrojoną cebulę. Następnie dodać jajko, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
  4. Całość wyrabiać ręką, aż mięso zacznie odchodzić.
  5. Do miseczki wsypać mąkę.
  6. Z mięsa dłońmi formować niewielkie kule i obtaczać je delikatnie w mące, a następnie odkładać na czystą drewnianą deskę do krojenia.
  7. Do osobnej miski włożyć pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, szklankę bulionu, oregano i cukier. Dokładnie wymieszać.
  8. W głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrać olej/oliwę z oliwek. Ułożyć pulpety, podsmażać ok 2-3 minuty, po czym przekręcić na drugą stronę.
  9. Do pulpetów wlać przygotowany sos pomidorowy. Całość gotować na małym ogniu ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając.
  10. W czasie przygotowywania pulpetów ugotować makaron wg. czasu podanego na opakowaniu.
  11. Gotowy makaron nakładać do głębokich talerzy i polewać sosem pomidorowym raz z pulpecikami. całość posypać pokrojonym koperkiem .