Makaron ryżowy z truskawkami

Makaron ryżowy z truskawkami – wyzwanie czy łatwizna?

Zacznijmy od tego że jest to dobra opcja dla osób nietolerujących glutenu, bowiem makaron ryżowy jest produktem bezglutenowym. Jest praktycznie beztłuszczowy i lekkostrawny. Posiada wiele korzyści zdrowotnych, m.in.jest bogaty w sole mineralne, witaminy z grupy B, magnez, selen i mangan. Pochodzi z Chin, a przez rodowitych Chińczyków nazywany jest – makaronem długiego życia, według tradycji symbolizuje zdrowie i szczęście. Jak widać ma wiele zalet, nie tylko zdrowotnych, ale także duchowych – jeśli przykładacie wagę do pochodzenia jedzenia – to produkt idealny dla was. Jego przygotowanie jest niezwykle proste.

Drugim składnikiem jakiego będziemy używać są truskawki – domena polskości, choć nie tylko. Kto z nas w dzieciństwie na zajadał się makaronem z truskawkami właśnie? Idealny obiad dla dzieci. Tym razem będzie to jego zdrowsza wersja w kilku wariantach, dla tych którzy szczególnie dbają o zdrowe odżywianie i dla tych dla, których już sama podstawa, czyli zmiana makaronu z pszennego na bezglutenowy – ryżowy jest już wystarczającym krokiem na przód. Idealne na deser, czy jako danie obiadowe. Dzieci z pewnością się ucieszą, a wy przygotujecie danie w kilka minut i do dosłownie. Jeśli zabieracie się za przygotowanie z tego przepisu w sezonie letnim, problem z głowy, bowiem świeże truskawki są dostępne na każdym przydrożym straganie, a także w sklepie. W sezonie zimowym warto poratować się mrożonymi truskawkami. W obu wariantach posiłek wychodzi taki, że palce lizać.

Czego będziemy potrzebować?

Składniki:

  • 400 g makaronu ryżowego
  • 350 g truskawek
  • 70 g cukru białego (można zamienić na ksylitol)
  • śmietana 12%

Przygotowanie:

  1. Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. (Zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na maksymalnie 5 minut – podobnie do kaszy kuskus).
  2. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek.
  3. Do garnka z grubym dnem wrzucamy oczyszczone truskawki i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i wypuszczenia dużej ilości soku.
  4. Truskawki zgniatamy przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków.
  5. Makaron nakładamy do misek, polewamy powstałym z truskawek sosem i kładziemy łyżkę śmietany.

P.S. Ciekawostki:

  • makaron nie powinien być dzielony na mniejsze części – tylko zjadanie najdłuższych, niekiedy metrowych nitek spełnia wróżbę szczęśliwego i długiego życia
  • mlaskanie podczas spożywania posiłków z makaronem ryżowym to tradycja – kto głośniej mlaska i siorbie, tym bardziej powinien być doceniony

Czyż to nie proste i wspaniałe danie? Kto by pomyślał że mlaskanie podczas spożywania posiłku to coś pożądanego?