Babeczki Waniliowe

Wyobraźcie sobie piękny wiosenny poranek. Słońce delikatnie swoimi promieniami rozbudza was. Słyszycie że ktoś coś się dzieje w kuchni… aromatyczna nuta wanilii niesie się już po całym domu… tak, to właśnie babeczki waniliowe! Czy może być lepsze śniadanie niż wyśmienite słodkie wypieki? Puszyste delikatne ciasto wprost czeka na skonsumowanie, gdy sięgniemy po jedną, ciężko odmówić sobie kolejnej i kolejnej.

Składniki do ich przygotowania znajdują się w każdej kuchni, mąka, cukier waniliowy, jajka, mleko, proszek do pieczenia… wszystko to wzbogacić odrobiną miłości i posypać szczyptą uczucia. To właśnie ich prostota tak nas przyciąga, nie wymagają od nas skomplikowanej wiedzy kulinarnej a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, za to smak.. smak pozostanie na naszym podniebieniu na długo. Stanowią idealny popis kulinarny dla naszej drugiej połówki, rodziny czy też znajomych. Jest to również świetna zabawa w kuchni dla całej rodziny, która rozweseli Was i przegoni wszelkie smutki i zmartwienia.

Dla bardziej wymagających i większych łakomczuchów, można przybrać je płatkami czekolady bądź posypać cukrem pudrem bądź jakimikolwiek innymi dodatkami. Tak naprawdę wszystko zależy od waszej wyobraźni i fantazji a także poczucia dobrego smaku. Jednak same w sobie również rewelacyjnie się prezentują i na pewno będą udanymi uczestnikami niejednego spotkania przy stole!

Historia ich sięga już wiktoriańskiej Anglii, jednak sposób i składniki znacząco różniły się od tych które znamy już teraz. Robione były z okruszków chleba, resztek ciasta, a nawet ugotowanych ziemniaków. W kształcie przypominały bardziej placki iż obecnie znaną nam formę mimo to zajadała się nimi cała Anglia. Jednak te znane nam przywędrowały z Ameryki gdzie były swoistego rodzaju odmianą ciastek. Są tam bardzo popularne, jednak i w naszym pięknym kraju również jest wielu smakoszy tego pysznego słodkiego wypieku.

Zatem jeżeli macie chwilę, chcecie sprawdzić się w kuchni to zawiążcie fartuch i upieczcie swoje pierwsze babeczki!