Kurczak z sosem z kalarepą

Przepis na szybki obiad – Kurczak z sosem z kalarepą

Świetny pomysł na szybki obiad, zawierający niecodzienny i lekko zapomniany składnik. Pyszny i sycący obiad składający się z pełnoziarnistego makaronu penne, soczystych kawałków dobrze doprawionego kurczaka w towarzystwie chrupiącej kalarepy, a to wszystko zatopione w delikatnym sosie śmietanowym. Efekt jest niesamowity. To doskonały pomysł na przemycenie warzyw do jadłospisu warzywnych niejadków.

Składniki

  • 200 g pełnoziarnistego makaronu penne
  • jedna duża pierś z kurczaka
  • średnia cebula
  • średnia marchewka
  • jedna duża kalarepa
  • jedno jajko
  • woda
  • olej
  • jedna łyżka stołowa mąki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • pół łyżeczki cząbru
  • pół pęczka świeżego szczypiorku
  • pół pęczka świeżej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Kurczak z sosem z kalarepą

Przygotuj średni garnek, który napełnij wodą i dodaj odrobinę oleju, a także szczyptę soli. Zagotuj wodę, a następnie wrzuć porcję makaronu penne i gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Pierś z kurczaka dokładnie umyj i usuń błonki, kawałki tłuszczu i ewentualne chrząstki. Mięso pokrój w równą kostkę średniej wielkości. Przygotuj małą miseczkę i wsyp do niej łyżkę stołową mąki, a także szczyptę soli i pieprzu i następnie wrzuć kawałki kurczaka. Dokładnie obtocz w mące każdy kawałek mięsa.
Cebulę, marchewkę i kalarepę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Jarzyny obierz ze skórki.

Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzany olej i od czasu do czasu zamieszaj, doprowadzając cebulę do miękkości. Za pomocą obieraczki do jarzyn obierz marchew w cienkie, długie plastry, a następnie dorzuć do zeszklonej cebuli. Przemieszaj całość i dodaj pokrojoną w średnią kostkę kalarepę. Kolejno na patelnię z warzywami wrzuć odtoczone w mące kawałki kurczaka. Dopraw cząbrem, solą i pieprzem, patelnię zakryj pokrywką i duś całość przez około 10 minut.
Do warzyw z kurczakiem dolej szklankę wody z gotowania makaronu i doprowadź do wrzenia. Do szklanki wrzuć oddzielone żółtko z jajka, a następnie dolej porcję śmietanki. Do szklanki wlej dwie łyżki sosu z patelni, dzięki temu płyn się zahartuje. Wlej porcję płynu na patelnię, zmniejsz ogień i gotuj, od czasu do czasu mieszając.
Po zgęstnieniu sosu ściągnij patelnię z kuchenki i dorzuć do niego ugotowany wcześniej makaron. Wymieszaj wszystko razem i wyłóż na duże talerze. Posyp świeżymi listkami pietruszki i udekoruj szczyptą szczypiorku.