Kurczak w sosie kokosowym
Szybki i prosty obiad? – To możliwe!
Kurczaka wszyscy dobrze znamy. Drób to najczęściej używane mięso w kuchni. Jest wszechstronne, łatwe do przyrządzenia i ogólnodostępne. Warto zwracać uwagę na jakość kupowanego drobiu. To nie lada sztuka znaleźć dziś dobrego kurczaka. Zapotrzebowanie jest ogromne, a czas wzrostu nie jest krótki, warto więc zapłacić kilka złotych więcej, ale mieć pewność, że to co podajemy naszym bliskim, jest wartościowym posiłkiem. Drugim używanym dziś przez nas składnikiem będzie mleczko kokosowe. Nie wszyscy lubią kokosy, ale są też ich wielbiciele. Warto wiedzieć, że mleko kokosowe ma dużo subtelniejszy smak niż znane każdemu np. wiórki z kokosa. Dodatkowym jego atutem jest fakt, iż jest bardzo zdrowe. Zawiera mało szkodliwych tłuszczy, dlatego znalazło tak duże zastosowanie w kuchni dietetycznej. Dzisiejsza propozycja podania kurczaka, jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także pożywna i przede wszystkim zdrowa. Można tu dostrzec nieco orientalności, co dodatkowo wybija w oczach jedzących poziom zaawansowania dania, a w rezultacie, jego przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż przygotowanie zwykłej potrawki. Do działa!
Składniki:
- 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1 średniej wielkości cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 400 g mleka kokosowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta mielonego curry
- olej do smażenia
- dodatkowo: ryż / kasza kuskus / makaron / ziemniaki
Przygotowanie:
- Filety z piersi kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym.
- Szczyptę soli, pieprzu i curry mieszamy w małej miseczce. Mieszanką nacieramy filety z piersi kurczaka.
- Odrobinę oleju rozgrzewamy na patelni z grubym dnem.
- Kurczaka kroimy w kostkę ok 2 x 2 c, wrzucamy na rozgrzany olej. Obsmażamy, delikatnie mieszając.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do kurczaka i podsmażamy od czasu do czasu mieszając. (Do momentu zeszklenia się cebuli).
- Do kurczaka i warzyw dodajemy mleko kokosowe, zmniejszamy ogień i doprowadzamy do zagotowania. Od tego momentu gotujemy przez ok. 15 minut.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie curry (należy pamiętać żeby curry dodawać ostrożnie, po szczypcie, ponieważ to bardzo mocna przyprawa).
- Zdejmujemy z ognia.
- W zależności od wybranego dodatku, gotujemy ryż lub ziemniaki, lub zalewamy kuskus wrzątkiem.
- Danie podajemy w wersji obiadowej. Możemy ubogacić je ulubioną surówką lub sałatką.