Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną może być dodatkiem do dania głównego, ale może też stanowić doskonałą przekąskę na ciepło, doskonałą do podania pomiędzy posiłkami. Przepis na to danie nie jest skomplikowany. Nawet osoba bez szczególnych umiejętności kulinarnych bez problemu przygotuje tą smakowitą i sycącą potrawę. Sprawdź zatem, jak przygotować cukinię z kaszą jaglaną, krok po kroku.

Składniki:

  • 3 cukinie
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy, takie jak: łyżeczka kurkumy, oregano, papryka słodka, kolendra i ewentualnie odrobinę ostrej papryki, bazylia, sól, pieprz oraz szczypiorek
  • opcjonalnie: papryczka chili
  • 1 czerwona świeża papryka
  • 2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych, około 6-7 sztuk
  • ½ puszki pomidorów
  • oliwa, może być oliwa z oliwek

Przygotowanie cukinii faszerowanej kaszą jaglaną:

  • Cukinie przekrój na pół, wyjmij łyżeczką trochę miąższu i usuń nasiona. Nasiona wyrzuć, zachowując miąższ.
  • Dopraw cukinie solą i pieprzem, skrop oliwą i ułóż na dno żaroodpornego naczynia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Do suchego garnka wsyp kaszę jaglaną i podpraż ją przez chwilę. Następnie wlej jedną szklankę wody i posól kaszę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut do miękkości.
  • Na patelni z oliwą lub olejem zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz plasterki czosnku. Dodaj także pozbawioną pestek, posiekaną papryczkę chili i czerwoną paprykę, pokrojoną na drobne kawałki. Wsyp przyprawy wskazane w przepisie i mieszaj tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Do patelni dołóż miąższ z cukinii i duś pod przykryciem, na małym ogniu nie więcej jak 8-10 minut.
  • Pomidory z puszki rozdrobnij i wrzuć na patelnię do pozostałych składników. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Podsmażaj przez kolejne 3-5 minut i dodaj do całości kaszę jaglaną.
  • Gotowy farsz wkładaj do wydrążonej cukinii a na wierzchu ułóż plastry pomidorków koktajlowych lub plastry pomidorów dużej odmiany.
  • Ułóż cukinię na blaszce lub włóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj mniej więcej przez 15 minut w temperaturze 170-180 stopni.
  • Gotowe zapiekanki z cukinii wyjmij i posyp posiekaną kolendrą.

Cukinię faszerowaną kaszą podawaj na ciepło. Możesz także wzbogacić podaną wersję przepisu o tarkowany ser. Jeśli chcesz możesz też do farszu dodać pokrojony w kosteczkę i zrumieniony wcześniej boczek. Wersja z boczkiem będzie bardziej sycąca i smaczna, ponadto zapiekanka będzie miała smakowity zapach i smak.
Smacznego!