Indyjski smak w polskiej kuchni

Kuchnie innych rejonów świata kuszą poznaniem nowego smaku i przypraw, które w oczach Polaków są bardzo egzotyczne. Coraz większą popularnością cieszy się kuchnia indyjska, która zachwyca mieszanką curry, aromatycznym połączeniem ryżu z sosem i mięsem. Czy jest jakieś danie godne spróbowania? Tak, to biryani – smaczne połączenie tego, co w indyjskiej kuchni jest najlepsze. Warto przygotować i odkryć egzotyczny smak we własnej kuchni.

Celebracja smaków Indii

Indyjskie biryani to klasyczne danie kuchni tego kraju, typowe zwłaszcza dla jego północnej części, jego odmiany popularne są w innych krajach subkontynentu indyjskiego: w Pakistanie, Bangladeszu, Afganistanie. Biryani celebruje wszystko to, co w Indiach najwspanialsze: mocne aromaty, żywe kolory, puszysty ryż i uzależniające smaki curry. Można przyrządzić je z mięsem lub też z warzywami w wersji wegetariańskiej.

Składniki tego dania dostarczają wartości odżywcze takie jak białko i węglowodany, przyprawy ze swoją ostrością wpływają na przemianę materii, a smak podbija kubki smakowe. Przygotowanie nie jest trudne, dlatego rzut okiem na przepis poniżej, szybkie zakupy i gotowość do przyrządzenia indyjskiego dania w polskiej kuchni gotowa. Można więc serwować indian biryani aromatyczny ryż z mięsem!

Składniki

  • 1 kg udźca z kurczaka (około 700 g bez skóry i kości)
  • 1 cebula
  • masło klarowane ghee lub olej kokosowy
  • ¼ szklanki mleka
  • szczypta szafranu
  • 200 g ryżu basmanti
  • laska cynamonu, kilka goździków i nasion kardamonu, liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku, starte
  • dwucentymetrowy kawałek imbiru, starty
  • świeża kolendra

Marynata

  • sól
  • po 1 łyżeczce mielonych przypraw: kurkumy, kardamonu, kminu rzymskiego, garam masali, chili
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego

Wykonanie

Usunąć skórę z udźca kurczaka, obkroić mięso od kości i pokroić je na kawałki. Doprawić solą oraz natrzeć przyprawami marynaty, następnie wymieszać z jogurtem i odstawić do lodówki do zamarynowania np. na noc lub kilka godzin.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, posolić i posypać cukrem. Odłożyć na ok. 20 minut, aż puści sok. Następnie odcisnąć z soku i smażyć na 2 łyżkach tłuszczu przez ok. 10 minut, aż będzie zrumieniona i chrupiąca. Zdjąć z patelni i odłożyć na ręcznik papierowy.
Szafran wymieszać z mlekiem i odstawić.
Ugotować ryż w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o ok. 2 minuty. Odcedzić i wyłożyć na talerz.
Na większej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, włożyć przyprawy (cynamon, goździki, nasiona kardamonu i liść laurowy) i chwilę podsmażyć.
Dodać starty czosnek i imbir i również chwilę podsmażyć. Wlać kilka łyżek wody i zagotować.
Dodać udka wraz z marynatą i podsmażać przez ok. 5 minut, przewracając mięso na różne strony.
Następnie wyłożyć na wierzch ugotowany ryż, rozłożyć smażoną cebulkę, skropić mlekiem z szafranem i zamknąć pokrywą.
Podgrzewać na niedużym ogniu przez ok. 10 minut. Zdjąć pokrywę, posypać kolendrą i podawać.