Chili con carne

Kto nie marzy o podróżach do ezgotycznych krajów, których kultura różni się od polskiej, by zakosztować odrobinę innego słońca, języka czy kuchni? Nie trzeba jednak dla wszystkich tych kwestii wyjeżdżać, bowiem do swojej kuchni można śmiało przemycać smaki innych nacji. Wśród kuchni świata dużą popularnością cieszy się kuchnia meksykańska, a jedno z dań narodowych Meksyku – chili con carne – jest łatwe do przygotowania z produktów dostępnych także w Polsce, jeśli więc przyjdzie ochota na małą kulinarną podróż, warto je przygotować.

Meksyk w domu

Chili con carne z hiszpańskiego oznacza dosłownie „chili z mięsem”, które stanowią podstawę tego dania. Pod nazwą mięsa najczęściej kryje się to mielone wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-wołowe, znaleźć jednak można także przepisy na chili z kurczakiem. Istnieje także wersja wegańska, ma jednak ona swoją własną nazwę – „chili sin carne”, gdzie słowo „sin” oznacza „bez”. Poza papryczką chili i mięsem do tego dania używa się wielu warzyw, między innymi kukurydzę, która stanowi podstawę diety meksykańskiej, czy pomidory.

Dzięki takiem natężeniu warzyw danie to bogate jest w witaminy i minerały oraz składniki odżywcze ważne dla zdrowia. Sama papryczka chili dostarcza kapsaicynę, która podrażnia błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając tym samym proces trawienia. Poza tym działa antyrakowo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo, jednak jej ilość warto dostosować do tego, kto będzie spożywał to danie, by nie było ono za ostre.

Żeby podkreślić smak tego dania, warto przyozdobić porcje listkami świeżej kolendry.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 200 g fasoli czerwonej z puszki
  • 1 papryka czerwona
  • 2 świeże pomidory lub 2/3 puszki obranych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • około 100 ml bulionu lub wody

Przygotowanie
Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać starty czosnek, chili i oregano, smażyć przez około minutę. Stopniowo dodawać mięso mielone. Mieszając, zrumienić.
Dodać pokrojone w kostkę pomidory (w przypadku świeżych wcześniej sparzyć i obrać ze skóry), doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około dwadzieścia minut, od czasu do czasu zamieszać. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, dusić dziesięć minut. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę, dusić przez jeszcze trzy minuty.
Dla wytworzenia sosu wlać 100 ml bulionu i wody.

Chili con carne można podawać jako danie jednogarnkowe lub dodatek do ugotowanego białego ryżu.