Drożdżówki z serem i borówkami

Składniki:

Ciasto drożdżowe

• 100 ml mleka 3,2%
• 15 g świeżych drożdży
• 35 g drobnego cukru do wypieków
• 50 g masła
• 1 sporej wielkości, wiejskie jajko
• szczypta soli
• 250 g mąki typu 450
• 300 g borówek
• 250 g serka homogenizowanego
• pół tabliczki białej czekolady

Dodatkowo

• żółtko

kokosowa kruszonka

• 6 łyżek masła
• 3 łyżki mąki
• 3 łyżki wiórków kokosowych
• 4 łyżki cukru

Wykonanie:

  • Podgrzewamy mleko. Następnie drożdże rozprowadzamy w mleku z jedną łyżką cukru. Po czym przykrywamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na około pół godziny w ciepłe miejsce.
  • W tym czasie do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy resztę drobnego cukru i szczyptę soli. Wszystko ze sobą mieszamy, następnie dodajemy jajko i rozpuszczone masło.
  • Po upływie pół godziny dodajemy rozczyn drożdży i zagniatamy ciasto, można to robić mikserem na specjalnym trybie bądź ręcznie. Ciasto musi być doprze wyrobione.
  • Miskę przykrywamy ścierką lub ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia ciasta na około godzinę w ciepłe miejsce.
  • W czasie gdy ciasto drożdżowe rośnie rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej do uzyskania jedwabistej, płynnej konsystencji. Lekko ją studzimy i dodajemy do serka homogenizowanego. Całość dokładnie mieszamy.
  • Po godzinie ciasto znowu zagniatamy i dzielimy na 6 równych części. Każdą z części formujemy w małą kulkę. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno spłaszczamy dłonią.
  • Bułeczki przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie możemy przygotować kokosową kruszonkę.
  • Wszystkie sypkie składniki przygotowane do kruszonki kokosowej mieszamy ze sobą. Rozpuszczamy w garnuszku masło po czym przelewamy je do sypkich składników. Mieszamy je do ich połączenia się. Gdyby kruszonka okazała się za mało sypka, dodajemy mąki.
  • Po upływie około 15 min w środku każdej bułeczki robimy zagłębienie za pomocą dna szklanki. W zagłębienie nakładamy serek, a na wierzchu układamy borówki i posypujemy kokosową kruszonką.
  • Drożdżówki ( samo ciasto ) smarujemy roztrzepanym żółtkiem za pomocą pędzelka.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25 minut z termoobiegiem. Następnie studzimy na kratkach.
  • Możemy podawać ze szklanką ciepłego mleka z miodem, ze słodką kawą lub kubkiem kakao z bitą śmietaną, startą czekoladą i piankami.