Grzanki z zielonym groszkiem.
Przepyszna i lekka wiosenna przekąska, idealna dla wegetarian i osób dbających o dietę. Chrupiące, złociste grzanki o czosnkowym posmaku i rozpływająca się zdrowa, zielona pasta o delikatnym smaku groszku i odświeżającej nucie pietruszki. Idealna dla dzieci i dorosłych, ich przygotowanie może być świetną rodzinną zabawą zakończoną oficjalnym, wspólnym dekorowaniem grzanek ulubionymi dodatkami. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a składniki niezbędne do przyrządzenia przekąski są przystępne cenowo i dostępne w każdym sklepie.
Składniki na bagietkę do grzanek
- szklanka mleka
- dwie łyżeczki masła
- dwie łyżeczki cukru
- szklanka wody o temperaturze pokojowej
- dwie łyżeczki suszonych drożdży (8g)
- dwie łyżeczki soli
- cztery szklanki mąki pszennej
Przygotowanie bagietek.
Wystaw wszystkie składniki niezbędne do przyrządzenia bagietek i zacznij wyrabianie ciasta kiedy składniki będą w temperaturze pokojowej. Przygotuj średnią miskę i wsyp do niej przesianą wcześniej mąkę i drożdże. Zagotuj mleko, dodaj masło i cukier, mieszaj aż, wszystko się rozpuści i połączy, przelej do miski i odstaw do ostudzenia. Kiedy wywar osiągnie temperaturę pokojową, wsypuj po jednej szklance mąki i miksuj na wysokich obrotach, aż zużyjesz całą mąkę, a ciasto stanie się miękkie i lepiące. Zakryj miseczkę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do około 250 stopni Celsjusza. Po upływie dwóch godzin delikatnie przełóż ciasto z miski na stolnicę i pokrój na kawałki. Z każdego kawałka uformuj średniej wielkości bagietkę o długości około 35 centymetrów. Wyrobione bagietki wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i odstaw na chwilę do wyrośnięcia, a następnie umieść w piekarniku i piecz przez około 15- 18 minut, aż będą złociste i rumiane. Wyciągnij bagietki i wyłóż na kratkę do lekkiego przestudzenia.
Składniki na pastę z zielonego groszku:
- 250 g zielonego mrożonego groszku
- pół pęczka natki pietruszki
- duży ząbek czosnku
- łyżka stołowa soku z cytryny
- około 80 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie pasty
Groszek gotujemy według wskazówek na opakowaniu i wrzucamy go do blendera. Dodajemy pokrojony czosnek, natkę pietruszki i oliwę. Miksujemy na wysokich obrotach przez chwilę. Następnie dodaj sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Grzanki wysmaruj obficie pastą z zielonego groszku i udekoruj. Idealnie sprawdzą się listki kolendry, pokrojona w słupki papryka, lub chrupiąca rzodkiewka.