Dorsz pod pierzynką.

Dorsz pod chrupiącą pierzynką ze szpinakiem.

Jeżeli szukasz ciekawego pomysłu na rybę i zależy Ci, aby była soczysta i aromatyczna- to przepis idealnie dla Ciebie. Chrupiąca pierzynka, a do tego dobrze doprawiony szpinak o lekkiej śmietanowo-czosnkowej nucie. Jest to danie idealne na rodzinny, zdrowy obiad, które zachwyci wszystkich członków rodziny. Możesz być pewna, że dzięki temu daniu ryby staną się regularnym gościem waszego stołu, którego domownicy będą się dopominać.

Składniki:

  • 500 g polędwiczek z dorsza dobrej jakości
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka oregano
  • szczypta kurkumy i białego pieprzu
  • sól i pieprz
  • 100 g szpinaku
  • 4 łyżki stołowe śmietanki 30%
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 4 łyżki stołowe tartego parmezanu
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cytryna

Przygotowanie

Rybę dokładnie opłukać i wyłożyć na warstwie ręcznika papierowego do osuszenia. W małej miseczce wymieszać sok wyciśnięty z połowy cytryny, rozdrobniony czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie każdy z filetów posmarować od strony mięsa przygotowaną przyprawą. Na płaski talerz wysyp 2 łyżki mąki pszennej i obtocz w niej każdy kawałek ryby.
Szpinak dokładnie opłucz i wrzuć do sitka, aby odsączyć wodę. Na średniej patelni rozgrzej łyżkę masła i wrzuć posiekany w drobną kostkę czosnek, podsmaż przez chwilę. Następnie wrzuć szpinak i smaż przez około dwie minuty, mieszając co jakiś czas. Dodaj śmietankę, oraz dopraw solą i pieprzem do smaku i ciągle mieszając, doprowadź wszystko do zagotowania. Następnie dodaj pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i ponownie doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszaj sos, aż do momentu gdy stanie się gęsty i esencjonalny.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na papierze ułóż rybne filety i przykryj każdy z nich grubą warstwą szpinaku. W miseczce wymieszaj bułkę tartą, parmezan, dodaj oliwę, szczyptę soli i pieprzu i posyp nią warstwę szpinaku na rybie. Piecz przez około 20 minut, do momentu, aż pierzynka uzyska złocisty kolor.

Najlepiej smakuje w towarzystwie lekkich dodatków, jak komosa ryżowa, czy dziki ryż i lekkich dodatków warzywnych w postaci sałatek z surowych warzyw, lub dodatków poddanych obróbce, jak na przykład sałatka z kiszonej czerwonej kapusty. Ewentualnie w wersji dla dzieci świetne w towarzystwie ziemniaczanych półksiężyców i ogórków małosolnych.