Drobiowe burgery na szpinaku i ziemniaczanym pure

Niecodzienny, choć niezwykle smaczny i pożywny przepis na drobiowe burgery na szpinaku i ziemniaczanym pure. Chrupiąca bułka, przepyszny burger z piersi indyka z soczystym i zdrowym szpinakiem, a także rozpływający się w ustach kotlet z ziemniaczanym puree, świeże warzywa i przepyszny sos to idealny pomysł na wprowadzenie warzyw do diety niejednego jarzynowego niejadka. Chętnie wybierany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, zachwyca swoim smakiem i prostotą wykonania, a składniki niezbędne do przyrządzenia są tanie i ogólnodostępne.

Składniki:

  • dwie duże pełnoziarniste bułki
  • 180 g mielonego indyka
  • 100 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • dwa duże jajka
  • szklanka bułki tartej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • duży ząbek czosnku
  • pół pęczka koperku
  • średni pomidor malinowy
  • dwa plastry sera cheddar
  •  kilka liści sałaty rzymskiej
  • cztery średnie ziemniaki
  • dwie łyżki stołowe mąki
  • olej roślinny
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i pokrój w średnią kostkę. Następnie wrzuć je do średniego garnka i zalej wodą do przykrycia ziemniaków, posól i ugotuj je do miękkości. Po tym czasie odcedź ziemniaki, odstaw do przestygnięcia i utłucz, lub przeciśnij przez praskę. Kolejno dodaj jajko, mąkę, majeranek i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj wszystko dokładnie i podziel masę na części.

Szpinak wyłóż do miseczki i delikatnie rozmroź. Mięso mielone wrzuć do średniej miski, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozmrożony szpinak odsącz z nadmiaru wody i dodaj do mięsa. Dodaj jedno jajko i wsyp 4 łyżki bułki tartej, odrobinę gałki muszkatołowej i dopraw solą i pieprzem do smaku. W trakcie wyrabiania dodaj przegotowaną wodę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, najlepiej za pomocą rąk. Z powstałej masy uformuj dwa duże, grubsze, niż szersze kotlety. Rozgrzej patelnię grillową z odrobiną oleju i wyłóż kotlety. Smaż po około 5 minut po każdej ze stron, aż kotlety staną się wyraźnie zgrillowane. Wyłóż je na talerz, aby delikatnie przestygły. W tym czasie z ziemniaczanej masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Usmaż je na rumiany kolor na tej samej patelni co mięso.

Przygotuj sos koperkowy. Zmieszaj  jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno koperek i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przekrój bułki i posmakuj każdą połówkę sosem koperkowym. Na dolnej części ułóż kolejno sałatę, burgera drobiowego, plaster sera, a następnie kotleta ziemniaczanego i plaster pomidora. Zakryj burgera drugą połówką bułki i zabezpiecz wykałaczką.