Oliwa Extra Virgin: Nie tylko do sałatek – inne zastosowania królowej oliw

Oliwa Extra Virgin jest jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych, więc warto po nią sięgać podczas gotowania. Wbrew utartym schematom, nada się ona nie tylko do sałatek, ale również innych dań.

Jeśli planujesz odwiedzić w najbliższym czasie sklep z oliwami, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł. Kiedy dowiesz się, jak możesz wykorzystać oliwę Extra Virgin w swojej kuchni, może okazać się, że potrzebujesz jej znacznie większego zapasu!

Oliwa Extra Virgin w kuchni

Jeśli w Twojej kuchni oliwa Extra Virgin wykorzystywana jest tylko do sałatek, to bardzo marnujesz potencjał tego produktu. Dodanie jej do innych dań nie tylko podnosi ich walory smakowe, ale także wartości odżywcze. Równocześnie podpowiadamy, że warto odwiedzić sklep z oliwami Vertego – na ich stronie można dostać nie tylko typ Extra Virgin, ale także ciekawe oleje smakowe w butelce bądź wygodnym sprayu.

Przechodząc jednak do sedna, poniżej przedstawiamy kilka pomysłów, gdzie sprawdzi się oliwa Extra Virgin.

Smażenie i gotowanie

Przełamujemy stereotypy, że oliwa Extra Virgin nie nadaje się do smażenia. Wystarczy utrzymywać niską bądź średnią temperaturę, aby utrzymać jej właściwości zdrowotne. Z powodzeniem można jej używać zamiast masła bądź innych olejów roślinnych i wykorzystać do smażenia mięs, warzyw, ryb itp.

Marynaty

Kto nie lubi pysznych marynat, które nadają głębi nawet najprostszym daniom? Oliwy np. oliwa Extra Virgin Vertego jest idealną bazą do jej przygotowania. Możesz połączyć ją z ziołami, sokiem z cytryny, przyprawami i octem balsamicznym, aby nadać daniom nowego wyrazu. Marynować możesz mięsa, ryby, warzywa, a nawet sery.

Dipy i sosy

Z oliwą Extra Virgin możesz samodzielnie przygotować dip lub sos albo dodać ją do już przygotowanego produktu. Idealnie komponuje się z sosem czosnkowym, aioli, sosem pomidorowym bądź coraz popularniejszym hummusem.

Pieczenie

Jeśli chcesz nadać swoim wypiekom nieco wilgotności i aromatu, warto dodać do nich oliwę Extra Virgin. Bez obaw możesz zastosować ją do wypieku chleba, muffinek, ciast i bułek.

Dodatek do zup i gulaszu

Nawet kilka kropel oliwy może nadać zupie lub gulaszowi nowego charakteru, a dozwolone jest dodawanie jejna każdym etapie gotowania, zarówno na początku, jak i końcu. Oprócz typu Extra Virgin, możesz eksperymentować również z olejami smakowymi.

Dressingi do makaronów i ryżu

Jeśli jesteś fanem makaronu i ryżu i szukasz sposobu na ożywienie ich smaku, koniecznie musisz odwiedzić sklep z oliwami. Dostępny tam olej Extra Virgin w połączeniu z sokiem z cytryny, przyprawami, ziołami itp. sprawi, że każdy kęs będzie ucztą dla podniebienia.

 

Pamiętaj, że oliwa Extra Virgin powinna posiadać odpowiedni certyfikat jakości, dzięki czemu wiesz, że w Twojej kuchni ląduje świeży produkt ze sprawdzonego miejsca. Dodatkowo podpowiadamy, że smak oliwy, a także jej kolor, może różnić się nieco ze względu na rodzaj oliwek oraz ich pochodzenie. Masz już informacje, jak możesz wykorzystać oliwę Extra Virgin w kuchni, teraz czas na to, abyś zastosował swoją wiedzę w praktyce. Smacznego!