Łosoś z sardynkami.

Pasta dla koneserów rybnych smaków

Śniadaniowa pasta, idealna do nachosów, krakersów, czy tradycyjnych kanapek. Bardzo aromatyczna, o intensywnym rybnym smaku i niesamowicie kremowej i delikatnej konsystencji. Jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu i o ile tylko lubisz takie smaki, ta pasta z pewnością na stałe zagości na liście Twoich ulubionych dodatków do śniadania. Do jej przygotowania wystarczy raptem kilka składników i co najważniejsze to właśnie ich jakość ma największy wpływ na efekt finalny dania. Wszystkie składniki bowiem powinny być jak najwyższej jakości, dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na etykiety pokrywające wybierane przez nas produkty. Sardynki i łosoś powinny zawierać jak najwięcej rodzimego składnika, bez sztucznych dodatków, naturalne. Również warto sięgać po dobrej jakości jajka z chowów ekologicznych, nie tylko ze względu na smak, ale też jakość i ich pozytywny wpływ na zdrowie. Serek śmietankowy nie powinien zawierać konserwantów i ulepszaczy smaku, a szczypiorek i pietruszka natomiast, powinny być świeże, jędrne i chrupiące. Warto użyć świeżo mielonej soli morskiej, lub himalajskiej, a także świeżo mielonego pieprzu kolorowego, który poza ciekawym walorem smakowym i chrupiącym akceptem, będzie również ciekawym kolorowym dodatkiem, urozmaicającym wygląd pasty. Oliwa z oliwek oczywiście tylko i wyłącznie extra virgin o jak najbardziej czystym składzie.

Składniki na pastę z łososia z sardynkami

  • 200 g łososia wędzonego w plastrach
  • puszka sardynek
  • 200 g serka śmietankowego
  • trzy duże jajka
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • świeży sok z połowy cytryny
  • pół pęczka świeżego szczypiorku
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie pasty śniadaniowej

Jajka ugotuj na twardo i wyłóż do ostudzenia. Łososia wyciągnij z opakowania, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Puszkę z sardynkami otwórz i całą zawartość, wraz z zalewą dodaj do łososia. Następnie dodaj ostudzone jajka i porcję serka śmietankowego. Wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj do blendera. Następnie dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek, posiekany szczypiorek i pietruszkę i zblenduj na wysokich obrotach na gładką masę. W razie, gdyby masa była zbyt zbita i sucha dodaj kolejne łyżki oliwy z oliwek. Na końcu spróbuj pastę i ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Z solą ostrożnie – ryby są słone. Zblenduj jeszcze raz przez chwilę, aby przyprawy rozpuściły się i dokładnie wymieszały z pastą.