Łosoś w soku z ananasa
Już wiele tysięcy lat temu, ludzkość bardzo ceniła sobie niezwykłe właściwości zdrowotne ryby, której z pewnością nie trzeba nikomu przedstawiać, a mianowicie występującego u europejskich wybrzeży północnego Atlantyku- łososia norweskiego. Ryba ta słynie przede wszystkim ze swojego jakże niesłychanie dobrego smaku, który docenią zarówno ci młodsi, jak i starsi konsumenci. Ponadto, występująca w nim witamina D korzystnie wpływa na wygląd skóry, zapobiegając przy tym chorobom atakującym układ krążenia.
Drugim, równie ważnym składnikiem odżywczym odpowiedzialnym za poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego jest witamina C. Jej duże ilości odnaleźć możemy przede wszystkim w ananasie. Jest on owocem bardzo soczystym oraz słodkim. Podczas jego spożywania możemy nawet poczuć lekką nutę kwaskowości. Nie jest to jednak przeszkodą do jego konsumpcji. Owoc ten jest uwielbiany przez setki tysięcy ludzi na całym świecie. Jeżeli wy również jesteście chętni go spróbować- owoc ten dostaniecie w każdym lepiej zaopatrzonym sklepie spożywczym.
Z pozoru połączenie tych dwóch wymienionych wyżej składników nie wygląda dobrze, wprawdzie jednak jest zupełnie inaczej. Wielu najlepszych szefów kuchni na terenie Europy środkowej używa tego właśnie dania do wyrażenia jednych z najbardziej skrytych smaków związanych z kuchnią śródziemnomorską. Połączeniem tym nie jest nic innego jak łosoś w soku z ananasa. Odpowiednio przygotowany łosoś wygląda naprawdę imponująco, dlatego można być pewnym, że wzbudzi on dużo emocji przy stole, jeśli zostanie podany w większym gronie.
Sok z ananasa ma bardzo pozytywny wpływ na miękkość przygotowywanej ryby. Sprawia, że staje się ona znacznie bardziej delikatna i nieco słodsza w smaku. Dobrym dodatkiem do takiego rodzaju obiadu będzie z pewnością kasza pęczak, która reguluje oraz wspomaga metabolizm. Jest ona tak prosta w przygotowaniu, że nikomu nie powinno sprawiać to najmniejszego problemu.
Poniżej przedstawiamy Państwu jeden, według nas najłatwiejszy przepis na przyrządzenie takiej potrawy.
Składniki:
- 600g filetu z łososia,
- 1 ananas,
- kurkuma,
- sól,
- cytryna,
- pieprz
- 1 pomidor,
- 1 papryka,
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Na początku zalecamy umycie ryby oraz pokrojenie jej na kawałki wybranej przez siebie wielkości. Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego wraz z pokrojonym przez nas wcześniej pomidorem i papryka. Kolejną, ważną czynnością będzie wyciśnięcie soku z ananasa i przelanie go do oddzielnej miski tudzież naczynia. Do soku należy stopniowo dolewać oliwę z oliwek, 1/4 łyżki pieprzu, szczyptę soli oraz dwie łyżeczki kurkumy, cały czas mieszając. Kiedy już wszystko będzie tworzyło w miarę jednolitą masę, przelewamy ją do naczynia, w którym znajduje się ryba. Naczynie dokładnie zamykamy i wstawiamy je do lodówki na 4 godziny. Po upływie wymaganego czasu możemy zacząć smażenie na patelni, bądź grillowanie naszej ryby. Dla lepszego smaku, wierzch łososia polewamy wyciśniętym sokiem z cytryny. Smacznego!