Babka z kremowym serkiem

Prosta babka z kremowym serkiem jest doskonałym deserem do herbaty. Łatwa w wykonaniu, smakuje wszystkim i doskonale nadaje się do podania, gdy domownicy mają ochotę na coś słodkiego. Przeczytaj przepis i dowiedz się, jak zrobić pyszną i sycącą babkę z kremowym serkiem.

Składniki na babkę:

  • 2 szklanki pszennej mąki
  • 170g masła lub margaryny
  • 240g kremowego serka typu Philadelphia
  • 4-5 jajek
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na lukier:

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 duże łyżki gorącej wody

Do zrobienia lukru można dodać też odrobinę soku z wyciśniętej cytryny, ale zaledwie kilka kropel.

Przygotowanie babki z kremowym serkiem:

  1. Wymieszaj mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito. Odstaw.
  2. Wyciągnięte uprzednio masło musi mieć temperaturę pokojową. Do dużej miski należy włożyć ciepłe masło oraz cukier. Ucieraj ręcznie lub przy pomocy miksera do momentu, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie puszysta maślana masa.
  3. Stopniowo dodawaj kremowy serek, cały czas ucierając lub miksując masę. Użycie miksera znacznie przyspieszy cały proces.
  4. Dodawaj po kolei jajka. Każde jajko ucieraj, do momentu, aż całkowicie się połączy z masą, następnie dodawaj następne.
  5. Wsyp do miski cukier waniliowy.
  6. Do ciasta dodaj też przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  7. Mieszaj wszystko przy pomocy drewnianej łyżki lub miksera na małych obrotach, do chwili, gdy składniki będą połączone, ale nie dłużej.

Pieczenie:

  1. Foremkę posmaruj masłem lub innym tłuszczem i obsyp odrobiną tartej bułki. Formę możesz też posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Starannie wylej ciasto do formy i wyrównaj jego wierzch.
  3. Włącz piekarnik na 160 stopni, tak, aby grzałka równomiernie grzała zarówno dół, jak i górę ciasta.
  4. Piecz przez około 60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy ciasto jest gotowe. Przy pomocy długiej wykałaczki do szaszłyków nakłuj ciasto. Jeżeli nic nie przykleja się do patyczka, wówczas możesz wyjść je z piekarnika i odstawić do wystygnięcia na kratce. Gdy babka wystygnie posmaruj ją dokładnie lukrem i poczekaj z podaniem ciasta do momentu, aż lukier zastygnie całkowicie.

Przygotowanie lukru do kremowej babki:

Do miseczki wsyp cukier puder i dodaj gorącą wodę oraz jeśli chcesz, sok z cytryny. Rozetrzyj całość grzbietem łyżki. Jeśli lukier jest za gęsty dodaj wody, jeżeli natomiast jest on za rzadki, dosyp cukru pudru.
Przechowuj babkę pod przykryciem, najlepsze są do tego celu szklane lub plastikowe klosze do ciasta z pokrywką.
Smacznego!