Czekoladowe ciasto z mascarpone i owocami

Jeżeli poszukujesz pomysłu na lekki deser, bez dodatku mąki, za to z przepysznym kremem i sezonowymi owocami jest to przepis idealny dla Ciebie. Rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe, które swoją delikatnością i smakiem zachwyci wszystkich domowników. Przepis nie jest skomplikowany, jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a składniki są proste i dostępne w każdym sklepie.

Składniki na opadające ciasto czekoladowe

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 300 g czekolady o zawartości kakao min. 50%
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 6 dużych jajek
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 200 g mocno schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, również schłodzonego
  • 5 łyżek stołowych cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ulubione świeże owoce, polecam truskawki, maliny, borówkę
  • mięta do przystrojenia

Jak przygotować czekoladowe ciasto z mascarpone i owocami

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza, na standardowym trybie pieczenia.
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 centymetrów i posmaruj jej wnętrze masłem. Do średniej miski wrzuć połamaną na kostki czekoladę, dodaj olej i masło i wstaw do kuchenki mikrofalowej na minutę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Odlicz cztery jajka i oddziel żółtka od białek do osobnych miseczek. Do żółtek wbij dodatkowo dwa całe jajka i szczyptę soli. Wymieszaj całość i ciągle mieszając, powoli wlej żółtka do ostudzonej masy czekoladowej.
Pozostałe 4 białka ubij z cukrem na sztywną, gęstą i błyszczącą pianę. Porcjami przełóż pianę do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj łyżką, aby piana nie opadła.

Masę wyłóż do przygotowanej wcześniej formy, wyrównaj powierzchnię za pomocą szpatuły i wstaw do piekarnika, na środkowe piętro. Piecz przez około 35 minut, następnie wyjmij ciasto i przełóż na kratkę do wystudzenia. Nie przejmuj się, że środek ciasta się zapadł, taki jest właśnie jego urok, przy okazji to miejsce na krem i owoce.
W czasie studzenia ciasta przygotuj krem. W tym celu przygotuj dużą miskę i wrzuć do niej składniki na krem. Za pomocą miksera, najwyższych obrotach ubij wszystko razem na sztywną, puszystą masę.
Na wystudzone ciasto wyłóż krem mascarpone. Możesz do tego celu użyć rękawa cukierniczego, umożliwi to stworzenie pięknej, kremowej dekoracji. Jeśli nie masz rękawa, użyj zwykłej łyżki, lub szpatułki. Udekoruj ciasto swoimi ulubionymi owocami, dołóż listki mięty i wszystko posyp cukrem pudrem.