Ciasto Biedronka ze świeżymi truskawkami

Efektowne ciasto Biedronka ze świeżymi truskawkami nie tylko dobrze wygląda, ale i przepysznie smakuje. Sezon na truskawki sprzyja przygotowywaniu potraw i deserów ze świeżych truskawek, które nie są drogie w okresie zbiorów. Dowiedz się, jak zrobić wyśmienite ciasto, krok po kroku, według poniższego przepisu.

Składniki potrzebne na ciasto Biedronka

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3 szklanki cukru, ale możesz modyfikować te proporcje według własnych potrzeb i upodobań
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub mniej
  • 2 lub 3 szklanki mąki pszennej
  • 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 700ml śmietanki 36%
  • 400g serka homogenizowanego bez dodatków i barwników o naturalnym smaku
  • 6 lub mniej łyżeczek cukru pudru dla lepszego smaku

Oprócz tego do zrobienia ciasta Biedronka, potrzebujesz także:

  • 250g dżemu truskawkowego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 70g białej starkowanej czekolady
  • 600ml ciepłej wody
  • ⅓ szklanki wody z cytryna do nasączenia

Niezbędne także będą oczywiście świeże truskawki, które ułożysz na wierzchu ciasta według własnych upodobań.

Przygotowanie ciasta Biedronka ze świeżymi truskawkami:

Wykonanie biszkoptu:

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka przełóż do miski i ubijaj mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając pianę. Kiedy piana będzie sztywną i lśniąca, wmiksuj także żółtka.
  2. Przesiej mąkę zarówno pszenną, jak i ziemniaczaną. Dodaj ostrożnie do powstałej piany. Zmiksuj całość na wolnych obrotach miksera.
  3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, ale nie otłuszczaj brzegów blachy. Przelej ciasto do blaszki i wyrównaj powierzchnię ciasta.
  4. Nagrzej piekarnik do 160 stopni i wstaw blachę z ciastem i piecz przez 45 minut, nastawiając grzałkę zarówno na dolne, jak i górne grzanie.
  5. Kiedy biszkopt się upiecze, wyjmij blaszkę i stuknij nią o blat stołu. Kiedy biszkopt wystygnie, okrój go nożem i zdejmij papier od spodu, a następnie przekrój biszkopt wzdłuż na dwie części.
  6. Przy pomocy kieliszka wytnij kółka w jednej z połówek biszkoptu.

Wykonanie kremu:
W misce ubij schłodzoną śmietaną i cukier puder, gdy śmietanka będzie gęstnieć, dodawaj stopniowo serek homogenizowany do masy. Do usztywnienia kremu możesz dodać też żelatyny, którą przygotuj według przepisu.

Przygotowanie:

Blachę wyłóż papierem i przełóż do blachy przełóż spód biszkoptu i nasącz go wodą z cytryną. Na biszkopcie rozprowadź dżem. Na dżem wyłóż połowę kremu. Umyte truskawki przekrój na pół i układaj na kremie. Przykryj truskawki pozostałym kremem. Na tą warstwę połóż biszkopt z dziurkami i przyszykuj galaretkę, gdy galaretka zacznie tężeć, zalej nią otwory w biszkopcie. Posyp ciasto tarkowaną czekoladą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie Twoje ciasto jest gotowe.
Smacznego!