Chleb na drożdżach
Własnoręcznie zrobiony chleb jest zdrowy i niezwykle smaczny. Do jego upieczenia nie zawsze potrzebny jest zakwas. Domowy wypiek na drożdżach i mące pszennej może być wzbogacony ulubionymi ziarnami, na przykład pestkami słonecznika. Dowiedz się, jak łatwo i dosyć szybko przygotować pyszny chleb na drożdżach, krok po kroku!
Składniki na chleb drożdżowy:
- Przygotuj 500g mąki pszennej. Możesz użyć typów w przedziale 405-812.
- 500 ml ciepłej, przegotowanej wody.
- 25g świeżych drożdży. Jeśli chcesz, użyj drożdży instant – 7g.
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli.
- 1 mała łyżeczka cukru.
- 4 łyżki stołowe płatków owsianych błyskawicznych, zwykłych lub górskich, według upodobania.
- 2 duże łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
Do ciasta możesz dodać również, tak jak była mowa powyżej, ulubione ziarna, na przykład słonecznika. Potrzebujesz także oleju do posmarowania formy oraz mąki, aby posypać foremkę.
Sposób przygotowania chleba na drożdżach:
- Przesiej mąkę przy pomocy sita do dużej miski i wymieszaj starannie z solą.
- Do innej miski należy wkruszyć świeże drożdże, dodać do tego wskazaną w przepisie ilość cukru oraz dolać ciepłą, przegotowaną wodę.
- Mieszaj zawartość, aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Wówczas, kiedy drożdże rozpuszczą się całkowicie, dodaj mąkę z solą.
- Ciasto wyrabiaj drewnianą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Mikser do mieszania ciasta powinien mieć specjalne haki, jeśli Twój mikser nie ma takiej nakładki, mieszaj ciasto ręcznie.
- Dodaj ziarna słonecznika i dokładnie wymieszaj jeszcze raz, aby wszystkie składniki były połączone.
Jeżeli używasz drożdży instant, musisz wymieszać je z mąką, wyrobić ciasto, a następnie dodaj resztę składników wskazanych w przepisie powyżej. - Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, wówczas oznacza to, że jest ono gotowe do pieczenia. Jeśli widzisz, że ciasto słabo rośnie, musisz poczekać nieco dłużej niż 40 minut.
- Podłużną formę do pieczenia posmaruj olejem i obsyp mąką. Kolejnym etapem jest przełożenie wyrośniętego ciasta do foremki.
- Nagrzej piekarnik do około 180-190 stopni i wstaw chleb do pieczenia. Grzałka powinna być ustawiona zarówno na grzanie od dołu, jak i od góry. Masz wówczas pewność, że chleb upiecze się równomiernie. Po upływie mniej więcej godziny Twój domowy wypiek powinien być gotowy. Powierzchnia ciasta będzie zarumieniona na złotobrązowy kolor – po tym poznasz, że chleb jest już upieczony.
- Po upływie około godziny wyjmij chleb z piekarnika i odczekaj 10 do 15 minut. Umieść chleb na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!