Kurczak na puree z kalafiora
Co dziś zrobić na obiad? – pomyślała niejedna gospodyni domowa, czy tata zostający w domu z dziećmi. Masz wrażenie, że ciągle jesz to samo? Lubisz kurczaka, ale potrawki i pieczone udka Ci już zbrzydły? A może chcesz zaskoczyć swoje dzieci kawałkiem smacznego i chudego mięsa z warzywem, którego nie ma co ukrywać, niewiele dzieci włoży do ust? Oto nadchodzi rozwiązanie. Przepis na pysznego, delikatnego kurczaka, podanego na puree z kalafiora, które rozpływa się w ustach. Zachęcony? To bierzemy się do pracy.
Zacznijmy od tego co będzie nam potrzebne.
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 250 ml mleka
- 1 i 1/2 łyżki stołowej masła 82% tłuszczu mlecznego
- 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
- 1 i 1/2 łyżki stołowej miodu
- 4 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
- szczypta soli
- 1 podwójny filet z piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka kolendry
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka umyć, przekroić, pozbawić ewentualnych kości/chrząstek łączących i białych błonek. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
- W misce wymieszać sos sojowy z miodem, suszoną bazylią, tymiankiem, mieloną papryką, ziołami prowansalskimi, kolendrą, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem .
- Włożyć piersi z kurczaka, dokładnie obtaczając je w marynacie. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Kalafior podzielić na małe różyczki.
- Na patelni z grubym dnem roztopić masło. Dodać różyczki kalafiora i podsmażać ok. 3 minuty na średnim ogniu.
- Zalewamy kalafior mlekiem i gotujemy pod przykryciem przez ok. 8 minut na małym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do czasu, aż połowa płynu odparuje.
- Doprawiamy pieprzem i solą.
- Kalafior blendujemy na gładką masę.
- Umyć patelnię i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym.
- Na patelnię wlać nieco oliwy z oliwek, rozgrzać.
- Piersi z kurczaka smażyć na rozgrzanej patelni, na palniku o średniej mocy z obu stron.
- Na talerz nałożyć dwie łyżki puree z kalafiora i przeciągnąć łyżką, tworzyć kształt łezki. Obok ułożyć pierś z kurczaka.
Do dania można podać małe konserwowe ogóreczki marynowane z chilli, dla podbicia smaku słodyczy kalafiora. Pełna aromatu pierś z kurczaka obtoczona w potężną mieszankę ziół w połączeniu delikatnym i rozpływającym się w ustach kalafiorem to propozycja numer jeden, na pyszny, zdrowy obiad.