Kurczak na puree z kalafiora

Co dziś zrobić na obiad? – pomyślała niejedna gospodyni domowa, czy tata zostający w domu z dziećmi. Masz wrażenie, że ciągle jesz to samo? Lubisz kurczaka, ale potrawki i pieczone udka Ci już zbrzydły? A może chcesz zaskoczyć swoje dzieci kawałkiem smacznego i chudego mięsa z warzywem, którego nie ma co ukrywać, niewiele dzieci włoży do ust? Oto nadchodzi rozwiązanie. Przepis na pysznego, delikatnego kurczaka, podanego na puree z kalafiora, które rozpływa się w ustach. Zachęcony? To bierzemy się do pracy.

Zacznijmy od tego co będzie nam potrzebne.

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 250 ml mleka
  • 1 i 1/2 łyżki stołowej masła 82% tłuszczu mlecznego
  • 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
  • 1 i 1/2 łyżki stołowej miodu
  • 4 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
  • szczypta soli
  • 1 podwójny filet z piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka kolendry

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka umyć, przekroić, pozbawić ewentualnych kości/chrząstek łączących i białych błonek. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. W misce wymieszać sos sojowy z miodem, suszoną bazylią, tymiankiem, mieloną papryką, ziołami prowansalskimi, kolendrą, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem .
  3. Włożyć piersi z kurczaka, dokładnie obtaczając je w marynacie. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
  4. Kalafior podzielić na małe różyczki.
  5. Na patelni z grubym dnem roztopić masło. Dodać różyczki kalafiora i podsmażać ok. 3 minuty na średnim ogniu.
  6. Zalewamy kalafior mlekiem i gotujemy pod przykryciem przez ok. 8 minut na małym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do czasu, aż połowa płynu odparuje.
  7. Doprawiamy pieprzem i solą.
  8. Kalafior blendujemy na gładką masę.
  9. Umyć patelnię i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym.
  10. Na patelnię wlać nieco oliwy z oliwek, rozgrzać.
  11. Piersi z kurczaka smażyć na rozgrzanej patelni, na palniku o średniej mocy z obu stron.
  12. Na talerz nałożyć dwie łyżki puree z kalafiora i przeciągnąć łyżką, tworzyć kształt łezki. Obok ułożyć pierś z kurczaka.

Do dania można podać małe konserwowe ogóreczki marynowane z chilli, dla podbicia smaku słodyczy kalafiora. Pełna aromatu pierś z kurczaka obtoczona w potężną mieszankę ziół w połączeniu delikatnym i rozpływającym się w ustach kalafiorem to propozycja numer jeden, na pyszny, zdrowy obiad.