Kurczak szynce szwarcwaldzkiej.

Mięso drobiowe jest zupełnie białe, ale nie brakuje w nim wartości odżywczych oraz witamin. Ono jest stosowane w kulinarnych podbojach na setki i tysiące sposobów, oddając niebiański smak i aromat. Serwowane w sposób duszony, pieczony, faszerowany i jako kurczak w szynce szwarcwaldzkiej.

Wartości odżywcze w mięsie drobiowym.

Mięso drobiowe jest lekkie, zazwyczaj stosowane jako baza wyjściowa dla zup, drugich dań oraz dodatek do sałatek, galaret itd.
Wartości odżywcze w drobiu to między innymi:

  • białko,
  • witaminy z grupy B,
  • minerały: cynk, selen, magnez, żelazo, fosfor i potas.

Warto tu wymienić takie witaminy jak: A, C, D, E, K, B 6, B 12, B oraz wapń, niacyna, tiamina i ryboflawina.
Dobrze przygotowane mięso drobiowe, świeże, duszone, niepozbawione tych wartościowych składników wspiera organizm.

Najważniejsze części kurczaka, przeznaczone do spożycia.

Kurczak to najtańszy rodzaj mięsa, składa się on z części takich, jak skrzydełka, udka, ćwiartki, filety i podroby. Najdroższym elementem są tu filety, które po przyrządzeniu są bardzo smaczne, wystarczy 20 minut, by móc zajadać się pysznym gulaszem w sosie własnym.
Najprościej też przyrządzić udka z kurczaka poprzez ich ugotowanie na rosół, a potem doprawienie solą, pieprzem i papryką i kilkuminutowe podsmażanie.

Kurczak w szynce szwarcwaldzkiej.

Pomysłem na niedzielny obiad po królewsku stanie się przepis na kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej. Danie przygotowane w zdrowym stylu w naczyniu żaroodpornym. Spróbuj, a polubisz i szybko nauczysz się tego rodzaju dania obiadowego.
Wystarczy, że zaopatrzysz się w składniki:

  • filety z kurczaka,
  • ser żółty, mozzarella, feta,
  • szynka szwarcwaldzka,
  • przyprawy tak, jak lubisz,
  • wykałaczki.

Tu dowolna pomysłowość, jeśli chodzi o dodatki, możesz skorzystać z papryki, czerwonej, zielonej i żółtej, ogórka konserwowego, pieczarek itd.
Mięso możesz lekko rozbić, wcześniej zawiń je w folię, by nie rozprysło się po całej kuchni, a tłuczek był czysty.
Mięso posyp przyprawami, dołóż cienkie plasterki dodatków, na końcu zawiń wszystko w szynkę szwarcwaldzką i przepnij wykałaczką, by całość miała możliwość utrzymania się podczas pieczenia. Użyj przy tym oliwy z oliwek, aby ta zdrowo przygotowana potrawa miała apetyczny wygląd i tak też smakowała.
Kurczak w szynce szwarcwaldzkiej to wyśmienite danie, które powinno zagościć w menu każdej gospodyni. Stopień trudności jest niski i nie jest on ciężki w spożyciu. Lekki kurczak oraz zdrowa oliwa z oliwek staną się twoim przyjacielem w kuchni.