Mini serniczki na spodzie brownie

Mini serniczki na spodzie brownie

Składniki:

Masa serowa:

• 500 g mielonego twarogu – najlepiej trzykrotnie mielonego
• 250 g serka mascarpone
• 60 ml śmietanki kremówki 30%
• 4 duże, wiejskie jajka
• 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego
• ziarenka z laski wanilii
• 300 g drobnego cukru do wypieków

Czekoladowy spód:

• 70 g ciemnej, gorzkiej czekolady
• 65 g miękkiego masła
• 50 g drobnego cukru do wypieków
• 1 duże, wiejskie jajko
• 40 g mąki typu 450
• pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

W tym czasie czekoladę łamiemy w kostkę (najlepsza będzie czekolada 70%) . Roztapiamy ją w kąpieli wodnej do uzyskania jedwabistej, lejącej się konsystencji. Miękkie masło ucieramy z drobnym cukrem do wypieków na puszystą, jasną, gładką masę.

W drugiej miseczce ubijamy wiejskiej jajko na puszystą masę. Następnie, mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Najpierw delikatnie łączymy utarte masło z ostudzoną, gorzką czekoladą. Najlepiej stopniowo, łyżeczka po łyżeczce.

Następnie, do dużej michy przesiewamy mąką z proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy jajeczną masę. Całość mieszamy za pomocą miksera, używając niskich lub średnich obrotów do momentu połączenia się wszystkich składników.

Ciasto brownie wylewamy do przygotowanych foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy około 15 minut.

Upieczone spody studzimy na kratkach, nie wyjmując ich z papilotek.

W dużej misce łączymy ze sobą: twaróg, cukier i mascarpone. Powinne być one w temperaturze pokojowej- najlepiej wyjąć je z lodówki odrobinę wcześniej. Całość ucieramy za pomocą miksera na niskich obrotach. Następnie, dodajemy skrobię ziemniaczaną lub proszek budyniowy, ziarenka wanilii i śmietankę kremówkę 30%.

Do masy wbijamy po jednym wiejskim jajku cały czas mieszając. Twarogową masę nakładamy łyżką na upieczone wcześniej spody. Mini serniczki wstawiamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Serniczki sprawdzamy za pomocą “testu patyczka”. Gdy serniczki się już upieką pozostawiamy je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie studzimy całkowicie i wstawiamy na noc do lodówki.

Serniczki oprószamy cukrem pudrem, obkładamy owocami typu: borówka amerykańska, kiwi i brzoskwinie z puszki. Ozdabiamy je listkiem mięty i kleksem bitej śmietany. Podajemy z filiżanką dobrej, gorącej kawy. Serniczki stanowią idealny deser, ale można je również zabrać w pojemniczku do pracy.