Biały sernik z musem czekoladowym

Sernik na spodzie z herbatników

Składniki:

• 4 duże wiejskie jajka
• 1 żółtko
• 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
• 0,5 kg mielonego twarogu półtłustego
• 0,5 kg serka mascarpone
• 1 budyń waniliowy ( 40 g proszku budyniowego)
• ziarna z dwóch lasek wanilii
• 200 g drobno pokruszonych herbatników
• 125 g miękkiego masła

Wykonanie:

  • Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i Przygotowujemy trzy dość spore miski i jedną mniejszą.
  • Kruszymy herbatniki i łączymy je z masłem, następnie powstałą mieszanką wykładamy blaszkę w której będziemy piec sernik. Masę najlepiej formować mokrymi dłońmi. Gdy całe dno i boki będą obłożone wkładamy naszą blaszkę do zamrażalnika.
  • Żółtka oddzielamy od białek. W jednej z misek ucieramy żółtka z cukrem do momentu powstania jasnej, kremowej, puszystej masy.
  • W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, po czym delikatnie i stopniowo łączymy zawartości dwóch misek.
  • W trzeciej misce łączymy twaróg, serek mascarpone, ziarenka z lasek wanilii i proszek budyniowy. Całość mieszamy za pomocą miksera do momentu połączenia się wszystkich składników.
  • Stopniowo przekładamy masę jajeczną do masy serowej, delikatnie mieszając i łącząc ze sobą wszystkie składniki.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni.
  • Wyciągamy tortownicę z zamrażarki, wlewamy do niej masę serową i wyrównujemy powierzchnię.
  • Pieczemy w 160 stopni przez około godzinę. Co ważne – nie używamy termoobiegu. Upieczony sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami na pół godziny. Studzimy go całkowicie i nie wyjmujemy go z tortownicy.

Krem czekoladowy

Składniki:

• 250 ml śmietanki 30% – dobrze schłodzona
• łyżeczka cukru
• 3 tabliczki mlecznej czekolady
• 3 łyżki mleka

Wykonanie:

  • Przygotowujemy kąpiel wodną. W garnku zagotowujemy wodę, po czym umieszczamy w nim mniejszy garnuszek lub metalową miskę. W tak przygotowanej kąpieli wodnej rozpuszczamy 3 tabliczki czekolady – najlepiej ją posiekać. Dodajemy 3 łyżki mleka i cały czas mieszamy. Czekolada powinna mieć przyjemną, aksamitną konsystencję.
  • Czekoladę pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy za pomocą miksera na średnich obrotach, z łyżeczką cukru do uzyskania sztywnej piany.
  • Przestudzoną czekoladę delikatnie i stopniowo łączymy z ubitą śmietanką mieszając mikserem na niskich obrotach.
  • Mus wylewamy na sernik i wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. – Nic się nie martwcie jeśli w tym momencie nie ma ,,musowej”, chmurkowej konsystencji.
  • Możemy wierzch oprószyć naturalnym kakao i podawać z pyszną i gorącą kawą.