Cytrynowy sernik z lemon curd’em
Lemon curd jest to gęsty, aromatyczny krem o pięknym, żółtym kolorze. Nadaje się zarówno do smarowania francuskich tostów, przekładania ciastek, oraz wszelkich deserów. Jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Lemon curd pochodzi z Anglii, gdzie już w XIX w. był bardzo znany i popularny. Początkowo przygotowywano go w domu, w małych ilościach. Używany był głównie do smarowania kanapek, ciasteczek, biszkoptów czy tradycyjnych kruchych bułeczek, czyli ,,scones’’- które były podawane najczęściej do popołudniowej herbaty. Dzisiaj stał się on ekstrawagancją, gdyż nie jest on tak powszechny i popularny, bynajmniej nie w Polsce.
Składniki:
Spód
• 250 g ciasteczek pełnoziarnistych
• 80 g masła
Masa serowa
• 4 wiejskie jajka
• 500 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
• 250 g serka mascarpone
• 250 ml śmietany kremówki 30%
• 150 g drobnego cukru do wypieków
• 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
• sok z jednej cytryny
Lemon curd
• 50 g masła
• 150 g drobnego cukru do wypieków
• 1 jajko
• 2 żółtka jaja kurzego
• 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
• sok wyciśnięty z 2 cytryn
Wykonanie:
- Ciastka kruszymy w malakserze na piasek (możemy też to zrobić w moździerzu lub za pomocą tłuczka). W drugiej kolejności roztapiamy masło,które mieszamy wraz z pokruszonymi ciastkami.
- Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm – Dno wykładamy papierem do pieczenia. Następnie, dno i boki (do ich połowy wysokości) wykładamy masą ciasteczkową i wyrównujemy mokrymi dłońmi.
- Wstawiamy do lodówki i w tym czasie zajmujemy się masą sernikową.
- Ser miksujemy za pomocą malaksera z cukrem, mascarpone, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Następnie dodajemy jajka, powoli, po jednym. Następnie wlewamy śmietanę kremówkę 30 % i miksujemy dwie minuty na małych obrotach..
- Formę wyjmujemy z lodówki, dwukrotnie owijamy ją z zewnątrz folią aluminiową, cały dół i boki. Następnie wylewamy na ciasteczkowy spód masę serową.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Pieczemy 70 minut, w kąpieli wodnej, bez termoobiegu.
- Po upływie 70 minut pozostawiamy piekarnik lekko uchylony, do wystygnięcia. Następnie wstawiamy na około 10 godzin do lodówki.
- Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy we wrzątku, następnie ścieramy skórkę z jednej cytryny, a z dwóch cytryn wyciskamy sok.
- Wszystkie składniki umieszczamy w metalowej misce i mieszamy. Przygotowujemy naczynie do kąpieli wodnej i ustawiamy na nim miskę żeby podgrzewała się pod wpływem pary wodnej. Stale mieszamy, do momentu uzyskania żelowej konsystencji.
- Dwa listki żelatyny moczymy przez 5 min w zimnej wodzie, po czym dokładnie odcedzamy i dodaj do ciepłego kremu cytrynowego. Dokładnie mieszamy. Gotowy krem cytrynowy rozsmarowujemy na wierzchu sernika i ponownie schładzamy. Podajemy z kleksem bitej śmietany lub sorbetem cytrynowym i listkami mięty.