Deser bananowy

Banany to owoce, do których dostęp w Polsce jest przez cały rok, często też pojawiają się one na promocji, co sprawia, że człowiek zatrzymuje się przy nich w sklepie na dłużej i częściej decyduje na zakup, by zjeść ze smakiem na śniadanie czy jako przekąskę. Czy jednak banan nie ma do zaoferowania nic więcej poza zwykłym jedzeniem? Absolutnie nie! Ta największa ze wszystkich jagód sprawdzi się bowiem jako baza do pysznego deseru, który można przygotować szybko i z łatwo dostępnych – często obecnych w lodówce czy w spiżarni – produktów.

Pyszna egzotyka w domu

Banany to owoce wywodzące się z Malezji, skąd dotarły do Indii, Australii i Afryki, jednak ich dostępność w Polsce jest bardzo duża, a wszechstronność wykorzystania naprawdę spora. Deser, który można z nich przygotować, może równie dobrze być deserem na zimno, jak i na ciepło. Wybór w tej kwestii należy do osoby, która będzie go przyrządzać.

Warto mieć banany pod ręką i wprowadzić je do diety, ponieważ są bogate w potas, który pomaga w walce z nadciśnieniem. Ponadto zawierają najważniejsze dla ludzkiego organizmu witaminy: A, C, E, K oraz te z grupy B. Są również źródłem błonnika, magnezu, fosforu i wapnia, czyli tych składników odżywczych, które wpływają korzystnie na zdrowie i których występowanie w diecie jest naprawdę ważne.

Dowolność podania, pyszny smak

Banany są owocami, które można smażyć, mrozić, blendować i tworzyć dodatki do owsianek czy wszelkiego rodzaju wypieków. Pojawiają się jako dekoracje lub też latem w formie domowych lodów, które są mniej kaloryczne od tych kupionych w sklepie. Ta możliwość uczynienia z nich deseru pod swoje widzimisię sprawia, że naprawdę warto mieć je w domu, gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego, jednak nie bardzo wysoko przetworzonego.

Pomysłem na smaczny deser bananowy do wykonania w domu może być na przykład ciasto banoffe pie, które nie potrzebuje pieczenia, a będzie idealnym, słodkim towarzyszem do popołudniowej kawy.

Składniki:

Na spód:

  • 250 g herbatników maślanych
  • 00 g rozpuszczonego masła

Na krem:

  • 1 puszka kajmaku (397 g)
  • 4 małe banany
  • 300 ml śmietany kremówki 30-36%
  • starta gorzka czekolada do dekoracji (ok. 30 g)

Przepis dotyczy tortownicy o średnicy 20-30 cm.

Przygotowanie
Ciastka pokruszyć w malakserze lub w woreczku strunowym za pomocą wałka. Wsypać do miski, wlać roztopione masło, dokładnie wymieszać. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać spód i boki, włożyć na trzydzieści minut do lodówki.
Na schłodzony spód wyłożyć masę kajmakową. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, pokropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Wyłożyć na kajmak.
Śmietanę ubić, wyłożyć na banany, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodowce przed jedną, dwie godziny.