Ciasto matcha z budyniem

Matcha należy do bardzo silnych antyoksydantów. Antyoksydanty odpowiadają za neutralizowanie negatywnych skutków oddziaływania wolnych rodników. Które przyczyniają się do rozwoju chorób serca, oczu, mózgu, skóry i większości rodzajów nowotworów. Powstawanie wolnych rodników przyspiesza przede wszystkim długotrwały stres. Przeciwutleniacze przywracają równowagę organizmu i trwale wspomagają układ odpornościowy. Ich działanie powoduje, że czujemy się zdrowsi, silniejsi i wolniej się starzejemy. Matcha posiada ich największe stężenie w skali ORAC. Do tego uspokaja, relaksuje, poprawia pamięć i koncentrację. Podnosi poziom energii, a jednocześnie pomaga spalić zbędne kalorie i wzmacnia wytrzymałość. Według badań, osoby regularnie pijące matchę mają niższy poziom złego cholesterolu LDL, a wyższy dobrego cholesterolu HDL.

Składniki:

• 4 wiejskie jajka
• 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 1 łyżka sproszkowanej herbaty matcha
• 160 g proszku budyniu waniliowego
• 3 łyżki mąki typu 450
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3/4 szklanki oleju – najlepiej rzepakowego
• 1 łyżka soku z cytryny
• skórka starta z dwóch cytryn
• tabliczka białej czekolady
• 2 łyżki mleka 3,2 %

Wykonanie:

  • Przygotowujemy keksówkę lub tortownicę o wymiarach 12 × 28 cm, smarujemy ją masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą lub mąką kokosową.
  • Mąkę przesiewamy przez drobne sitko razem z proszkiem budyniowym, matchą i proszkiem do pieczenia.
  • Wiejskie jajka miksujemy razem z cukrem białym i waniliowym na jasną, gładką i puszystą masę. Najlepiej aż do potrojenia swojej objętości. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo dodajemy suche składniki naprzemiennie z olejem rzepakowym. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz skórka starta z dwóch cytryn i ponownie mieszamy na małych obrotach.
  • Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Pieczemy w tej temperaturze przez około 45 min do tak zwanego ,,suchego patyczka’’. Po upieczeniu zostawiamy na 10 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dopiero po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
  • Przygotowujemy garnuszek z gorącą wodą, nakładam na nią miseczkę i w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, dodajemy dwie łyżki mleka i mieszamy do momentu uzyskania jedwabistej, przyjemnej, lejącej się konsystencji. Ciasto polewamy przygotowaną przez nas polewą z białej czekolady.