Tuńczyk na talerzu
Tuńczyk to ryba, która cieszy się popularnością przez fakt, że bez problemu można kupić ją praktycznie w każdym sklepie zapakowaną w puszkę w sosie własnym lub w oleju. Stanowi dodatek do sałatek, sprawdza się w połączeniu z majonezem jako pasta na kanapki. Co jeszcze można z nim przygotować? Smaczny makaron z tuńczykiem poleca się na obiad lub kolację.
Zdrowie w rybie
Jak każda inna ryba, tak i tuńczyk jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na działanie mózgu oraz zwiększają odporność. Do tego jest niskokaloryczny i zawiera sporo białka. Poza tym w tuńczyku znaleźć można witaminę D, która wpływa na stan kości, odporność i ogólne samopoczucie. Najbardziej po tuńczyka należy sięgać w okresie od jesieni do wiosny, kiedy jest zdecydowanie mniej słońca i organizm nie jest w stanie pobrać z promieni odpowiedniej ilości tej witaminy. Taka suplementacja w diecie wyjdzie człowiekowi na zdrowie.
Tuńczyk zawiera jednak w sobie również metylortęć, substancję toksyczną dla człowieka – z tego względu nie jest polecany do spożywania w dużej ilości przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Z tuńczyka można przygotować wiele dań – makaron z tuńczykiem poleca się na obiad lub wykwintną kolację.
Składniki na 2 porcje:
- 170 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- ½ cebuli
- 300 g krojonych pomidorów (z puszki lub świeżych bez skórki)
- sól, pieprz, cukier
- świeże zioła: oregano, tymianek
- puszka tuńczyka w oliwie
- 50 g tartego parmezanu
Przygotowanie
Cebulę drobno posiekać.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone pomidory, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotować do momentu zgęstnienia sosu przez 5-7 minut.
Do sosu dodać świeże zioła i tuńczyka, doprawić.
Makaron przełożyć na patelnię, wymieszać dokładnie ze sosem, nałożyć na talerze.
Posypać tartym parmezanem.
Danie to można wzbogacić, podając je z kaparami i anchois – wówczas należy dodać te składniki przed pomidorami do cebuli.