Kurczak w sosie pomidorowym
Sos pomidorowy kojarzy się jako dodatek do makaronu oraz jako jeden ze składników pizzy, który nadaje jej smak. Czy jednak można wyjść z nim poza ramę włoskiej kuchni i stosować w inny sposób? Oczywiście! Jako że smak pomidorów świetnie komponuje się z wieloma produktami, można na przykład ustanowić go bazą do obiadu z mięsem, na przykład z filetami z kurczaka. Podany w nim drób będzie wyglądał apetycznie i może przekonać do smaku pomidorów także tych, którzy zazwyczaj mówią, że za nimi nie przepadają.
Pomidor na zdrowie
Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, w Polsce uprawiana jest jeden z gatunków – pomidor zwyczajny. Za co się je kocha? Pomidory są niskokaloryczne – w 100 gramach są zaledwie 22 kcal. Stanowią one źródło potasu, beta-karotenu, witaminy C (która zwiększa odporność) i E oraz dobrego dla organizmu człowieka likopenu.
Najczęściej pomidory jedzone są na kanapkach czy też w sałatkach, stanowią jednak także bazę do wielu dań – węgierskie leczo nie może się bez nich obejść, zupa pomidorowa jest jedną z ulubionych w polskich domach, dodaje się je także do warzywnych koktajli. Warto także łączyć ich zdrowotne właściwości i słodki smak na przykład z mięsem. Dobrym wyborem tutaj jest kurczak – dzięki pomidorom będzie on jeszcze bardziej soczysty.
Przygotowanie filetów z kurczaka w sosie pomidorowym nie nastręcza trudności, można więc zachęcić do pomocy także najmłodszych członków rodziny – to wpłynie na zacieśnienie więzi z nimi, jak i wpłynie na ich wybory żywieniowe w przyszłości, nauczą się bowiem, że pomidor jest odpowiednim warzywem, które warto na stałe wprowadzić do swojej diety.
Składniki na około 4 porcje:
- 800 g piersi z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- sól, pieprz
- 2 cebule
- 100 g śmietany do zup i sosów lub śmietanki 30-36%
Sos:
- 400 g pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa (około 10 łyżek)
Przygotowanie
Przygotowanie zacząć od zrobienia sosu pomidorowego. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i zblendować. Na patelnię wlać oliwę. Dorzucić dwa ząbki czosnku w całości, wolno go przesmażyć, tak by się nie przypalił. Pomidory umieścić na patelni, doprawić solą i pieprzem. Gotować do redukcji sosu, póki nie stanie się gęsty i błyszczący od oliwy.
Piersi z kurczaka oczyścić z tłuszczu i pokroić na grube kawałki. Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, papryką, solą i pieprzem. Dodać kurczaka, wymieszać i włożyć do lodówki na minimum jedną godzinę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Mięso podsmażyć razem z cebulą. Wlać gotowy sos pomidorowy, gotować kilka minut na małym ogniu pod przykryciem, dopóki kurczak nie będzie miękki. Dodać śmietanę, doprawić do smaku.
Najlepiej podawać z białym ryżem i sałatką ze świeżych warzyw.