Kurczak z sosem malinowym

Kurczak i maliny – połączenie idealne

Pomyśleliście kiedyś, żeby połączyć kurczaka z malinami? To nie jest oczywiste, jak jabłka czy chociażby gruszki. Ale jest przepyszne. Maliny kojarzą się bardziej z deserami, no jeśli już, to postaci chutney’a do pieczonych mięs, ale żeby do kurczaka? To połączenie nie jest oczywiste, ale jak raz spróbujesz to się zakochasz. Smakuje wybornie, mięso rozpływa się w ustach, a wraz z nim po podniebieniu, rozchodzi się delikatna słodycz malin przenikająca przez aromat lekko pikantnych przypraw. Istna bomba dla kubków smakowych, które tylko proszą o więcej i więcej. Każdy kęs sprawia, że prawdziwego smakosza i miłośnika malin mogą przejść dreszcze, a na rękach zauważyć będzie można tzw. gęsią skórkę. Koniecznie, każdy wielbiciel zarówno drobiu, jak i malin powinien spróbować przygotować to danie według poniższego przepisu. Może kolacja z ukochaną? Albo przemycenie mięsa dla dzieciaków? A może chcesz zaskoczyć teściową lub po prostu zaprosić znajomych i przygotować coś szybkiego ale nie banalnego? Oto genialna propozycja dla Ciebie.

Składniki:

  • dwa pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g świeżych lub mrożonych malin
  • 50 ml czerwonego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Filety z piersi kurczaka umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Oliwę z oliwek wymieszać ze szczyptą soli, bazylią, oregano, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natrzeć filety z piersi kurczaka, przełożyć do miski, przykryć folią spożywcza i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  3. Po tym czasie piersi obsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
  4. Maliny wrzucić do rondla z grubym dnem, dodać cukier i nie przerywając mieszania doprowadzić do wypuszczenia dużej ilości soku i wrzenia. Dodać wino i podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z ognia i przecedzić przez sito pozbywając się ziarek. Przelać płyn znów do rondla i podgrzewać.
  5. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w szklance z łyżką stołową wody. Jednym ruchem wlać do sosu z malin i stale mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania sosu. Gotować jeszcze 2 minuty.
  6. Kurczaka przełożyć na talerz, podawać polanego sosem.

Wskazówki:

  • mąkę ziemniaczaną można zastąpić kukurydzianą
  • zamiast zagęszczania sosu mąką można go zredukować, gotując dłuższą chwilę na małym ogniu aż do odparowania większości płynu