Kurczak w orzechowej panierce
Wśród wszystkich rodzajów mięsa, jakie spożywają Polacy, najczęściej na stole pojawia się kurczak. Ten pyszny drób jest łatwo dostępny i bardzo prosty w przygotowaniu – wystarczy obtoczyć go w jajku i tartej bułce, po czym usmażyć, by cieszyć się smacznym źródłem białka. Czy jednak ta panierka musi być jedynym rozwiązaniem za każdym razem? Oczywiście, że nie! Można tu odrobinę poeksperymentować i podać ukochane piersi z kurczaka w odrobinę innej wersji, na przykład w panierce z orzechów włoskich, a tradycyjna panierka może na jakiś czas odejść na bok.
Orzechy dla smaku i zdrowia
Przyrządzenie panierki z orzechów nie powinno nastręczyć trudów – wystarczy orzechy, na przykład włoskie, drobno posiekać za pomocą ostrego noża lub też używając do tego celu malaksera. Dlaczego jednak warto wprowadzić orzechy do swojego jadłospisu chociażby w takiej postaci? Ponieważ pomogą one w zachowaniu dobrej pamięci. Orzechy, także włoskie, bogate są w fosfor, białko – są więc idealne dla wegetarian i wegan – oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Zawarty w nich kwas elagowy podnosi odporność.
Należy jednak pamiętać o kaloryczności orzechów – pięć sztuk może mieć tyle kalorii co jeden pączek – jednak od czasu do czasu mała porcja wielkości pięści nie powinna zaszkodzić, a właśnie taka ilość orzechów sprawdzi się idealnie do panierki.
Oczywiście przeciwwskazaniem do podawania kurczaka w orzechowej panierce jest występowanie alergii na orzechy – nawet jeśli bardzo chce się skosztować takiej wariacji, na uwadze należy mieć swój organizm i jego reakcję.
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
- 1 jajko, roztrzepane
- ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- ¼ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- olej roślinny do smażenia
- sól
Przygotowanie
Orzechy i mąkę wsypać do jednego głębokiego talerza, powoli i dokładnie wymieszać, by utworzyły wspólną panierkę.
Pierś z kurczaka umyć, pozbyć się tłuszczu. Przekroić ją w poprzek i roztłuc tłuczkiem na filety o grubości około pół centymetra. Oprószyć solą, obtoczyć w jajku, a następnie w mieszance posiekanych orzechów włoskich i mąki.
Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami masła i kilkoma łyżkami oleju roślinnego. Smażyć kotlety przez około 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Tak przygotowane mięso podawać z ulubionymi dodatkami: gotowanymi ziemniakami, frytkami, surówką lub w bardziej wykwintnej wersji, na przykład z sosem z granatu i posiekanym szczypiorkiem.