Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie

Kurczak to jedno z ulubionych mięs, jakie pojawia się w porze obiadowej na polskim stole. Jest także dobrym dodatkiem do sałatek czy kanapek. Panierowany, gotowany na parze, obtoczony w płatkach kukurydzianych, potraktowany oliwą – jest naprawdę wiele sposobów, by się nim zająć i zaprezentować w nowej odsłonie. Czy jest jeszcze szansa, by zaskoczyć kurczakiem w innym wydaniu? Oczywiście! Warto przygotować dla domowników kurczaka na przykład w marynacie z miodu i musztardy, by ten drób na nowo podbił podniebienia i żołądki.

Miód dla odporności, musztarda dla

O leczniczych właściwościach miodu nie trzeba nikogo przekonywać. Już w dzieciństwie, kiedy przypałętało się jakieś przeziębienie, babcie i mamy częstowały ciepłym mlekiem z miodem na wzmocnienia ciała, bowiem właśnie miód posiada – dzięki pszczołom, które go wytwarzają – enzymy, które mają działanie bakteriobójcze. Ponadto w miodzie znaleźć można wiele mikroelementów takich jak potas, fosfor, chlor, żelazo czy też witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, biotynę.

Musztarda, niepozorna przyprawa, była wykorzystywana przez starożytnych Rzymian jako lek na reumatyzm. Obecnie wiadome jest, że jest spożywanie wspomaga prace układu przewodowego. Musztarda produkowana jest z ziaren gorczycy, która jest naturalnym środkiem wspomagającym przy zaparciach, stanowi także dobre źródło witaminy E, która zapobiega miażdżycy i chorobom serca.

Warto więc od czasu do czasu ulubione mięso, jakim dla wielu jest kurczak, przyrządzić w marynacie miodowo-musztardowej, bo poza niezwykłym smakiem dania wpłynie to także na organizm, a jak wiadomo – zdrowie jest naprawdę ważne.

Składniki:

  • 4 sztuki podudzia z kurczaka
  • 5 łyżek miodu
  • 5 łyżek ostrej musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz i ostra papryka

Przygotowanie

  • Kurczaka oczyścić, skórki ponacinać ostrym nożem.
  • Miód wymieszać z ostrą musztardą, sokiem z cytryny i olejem. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.
  • Mięso dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą, ułożyć w misce. Przykryć naczynie folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej jedną godzinę. Po tym czasie mięso wyciągnąć z miski i przełożyć do naczynia żaroodpornego, kawałki układać jeden obok drugiego. Polać je marynatą, która ostała się w misce.
  • Naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut, dopóki mięso nie będzie zarumienione i chrupiące. Co jakiś czas obracać je.

Takiego kurczaka najlepiej podawać z ziemniakami ulubioną surówką, będzie się ładnie prezentował także z domowymi frytkami i sałatą. Mięso można przyozdobić, posypując je pietruszką.