Kurczak w limonce i tymianku.
Dla wielu z nas jedzenie jest ważnym elementem życia. Staramy się próbować nowych dań, połączeń smaków i dawać sobie możliwość rozkoszowania się najlepszymi potrawami. Coraz częściej odchodzimy od wykonywania monotonnych posiłków, które z czasem nudzą się wszystkim członkom naszej rodziny. Szukamy nowych przepisów, które sprawdzą się w naszym domu i pozwolą naszym bliskim na poznanie nowych smaków. Chcielibyśmy przedstawić wam przepis na potrawę jaką jest Kurczak w limonce i tymianku. Jest to propozycja, która na pewno skradnie wasze serca
Składniki potrzebne do wykonania dania
Aby przygotować kurczaka w limonce i tymianku potrzebować będziesz
- 2 filety z kurczaka,
- 1/2 limonki (starta skórka i sok),
- 1/2 łyżki miodu,
- 1 łyżkę oliwy extra vergine,
- 1/2 ząbka czosnku,
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- oraz pieprz i sól.
Jest to tylko kilka składników, które pozwolą Ci przyrządzić naprawdę przepyszne danie dla twoich bliskich.
Sposób wykonania
Rozgrzej swój piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. Pierś z kurczaka umieszczamy w niewielkim naczyniu żaroodpornym. Do małej miseczki wrzucamy startą skórkę z limonki oraz wyciśnięty z niej sok, miód, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę tymianku. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy nimi naszego kurczaka. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Pierś z kurczaka pieczemy bez przykrycia w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut, co 10 minut powinniśmy przewrócić kurczaka na drugą stronę, aby upiekł się one równomiernie. Nasza marynata powinna zgęstnieć i przykleić się do kurczaka, jeśli jednak nie uzyskamy takiego efektu powinniśmy wyjąć kurczaka z naczynia, a sos zredukować na kuchence podgrzewając naczynie na mały m ogniu. Polewamy sosem kurczaka i posypujemy pozostałym tymiankiem. Jest to danie bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga od nas dużej ilości pracy. Przygotowanego w ten sposób kurczaka podawać możemy z ziemniakami, ryżem lub szparagami – tu wszystko zależy od upodobań członków waszej rodziny.
Kurczak w limonce i tymianku to danie, które sprawdzi się zarówno w trakcie niedzielnego obiadu, jak i w czasie spotkań ze znajomymi lub podczas imprez rodzinnych. Warto wypróbować ten przepis i przekonać się o tam jak wspaniały smak możemy uzyskać używając limonki w naszej kuchni. Jest to idealne połączenie, które pozwoli nam poszerzyć gamę znanych nam smaków. Zachwyci naszych bliskich oraz gości. Miękkie i soczyste mięso zasmakuje nawet najbardziej wymagającym krytykom kulinarnym.