Kurczak w pomarańczach
Kurczak w pomarańczach – hiszpańskie słodkie zaloty przy polskim drobiu?
Wyobraź sobie że jesteś na gorącym południu Hiszpanii. Powietrze jest wręcz gorące. Cisza, w oddali słychać ptaki i szum fal. Leżysz na hamaku, skrywając się od słońca w cieniu drzewa którego zapach skądś znasz. Otwierasz oczy i ukazują Ci się piękne ciemno zielone liście i pomarańczowe kule – tak to ich zapach właśnie czułeś. Delikatny wiatr sprawia, że niczego teraz więcej nie potrzebujesz… Ale… Co to? Czyżby Twój brzuch właśnie się odezwał? Czujesz lekkie drganie i głód. Czas zainteresować się obiadem. Ale te pomarańcze… Ciągle są w Twojej głowie. A co gdyby przyrządzić obiad z pomarańczami? Szybko rozglądasz się po kuchni i tak! To jest to! Genialny pomysł – kurczak w towarzystwie słodkich pomarańczy! Strzał w dziesiątkę! Ale jak to dobrze połączyć? – Nie ma problemu! Z tym przepisem poradzisz sobie w mgnieniu oka i przygotujesz wyśmienite danie dla Ciebie i bliskich. Coś czego jeszcze nie było. Czas zacząć, bo brzuch coraz głośniej daje o sobie znać…
Składniki:
- 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg
- 4 łyżki stołowe sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
- 1 łyżka stołowa miodu
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- skórka otarta z pomarańczy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 pomarańcza
Przygotowanie:
- Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Do dużej miski dodajemy kolejno sos sojowy, sos Worcestershire, miód, tymianek, paprykę, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
- Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i dokładnie szorujemy. Ocieramy z niej skórkę i dodajemy do marynaty. Z połówki pomarańczy wyciskamy sok, jeśli będzie go mniej niż 1/3 szklanki, wyciskamy drugą połówkę. Dodajemy do marynaty i mieszamy.
- Kurczaka przekładamy do dużej miski z marynatą i dokładnie całego smarujemy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać pozostałą marynatą.
- Pomarańczę sparzyć i wyszorować jak poprzednią i pokroić na plasterki, pozbywając się pestek.
- Obłożyć kurczaka plastrami pomarańczy.
- Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 1,5 godziny. (Czas pieczenia zależny jest od wagi kurczaka, przyjmuje się że 1 kg kurczaka powinien się piec 1 godzinę). W czasie pieczenia, polewać kurczaka powstałym sosem – ok. 2- 3 razy.
- Po upieczeniu kurczaka, zlać sos do garnuszka i zredukować (gotować kilka minut, aż odparuje znaczna część płynu i powstanie gęsty sos), lub po prostu zagęścić sos mąką.
- Kurczaka w pomarańczach podawać w towarzystwie pieczywa lub ziemniaków i polewać przygotowanym sosem.