Kurczak w sezamie

Kurczak w sezamie – to brzmi jak wyprawa na orientalne wczasy

Kto nie lubi od czasu do czasu zajść do chińskiej knajpki, kiedy znudzą się stale jedzone ciężkie obiadowe dania i monotonia smaku? Jest w tej kuchni coś niezwykłego. We wszystkich orientalnych smakach jest taka jakby szczypta czegoś niezwykłego, tajemniczego, ale zarazem intrygującego podniebienie. Czy to połączenie słodkiego i ostrego smaku w jednym sosie, czy konsystencja sosu czy marynaty, a może dodatek czegoś niezwykłego? Nic bardziej mylnego. Orientalna kuchnia, jest jak każda inna – dla tych co ją znają od dziecka i wychowywali się w jej towarzystwie jest zwyczajna – dla tych którzy mają okazję jadać ją raz na jakiś czas stwarza pozór niezwykłości. Przeważnie dania takie mają bardzo wielopokoleniową tradycję i zanim przywędrowały w nasze strony przechodziły wiele modyfikacji, ale jest tu jak z zapamiętanym smakiem obiadu u babci. Coś co raz się skosztowało, zapada w pamięci na zawsze. Kuchnia to nie tylko przepis, kuchnia to również tradycja i serce wkładane w przygotowywanie potraw. Dziś postaramy się dodać troszkę orientalności do kurczaka.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka gotowej przyprawy do kurczaka
  • 1/2 szklanki mleka
  •  1/3 szklanki białego sezamu
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozbywamy się ewentualnych chrząstek/kości i białych błonek.
  2. Przyprawę do kurczaka mieszamy z solą, pieprzem i mlekiem w misce.
  3. Do drugiej miski wsypujemy sezam i bułkę tartą (ok. 1 szklankę).
  4. Kurczaka kroimy w cienkie paski a następnie na pół (mają być prostokąty ok. 5 x 2 cm )
  5. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę z oliwek.
  6. Każdy kawałek kurczaka zanurzamy w mleku z przyprawami, a następnie obtaczamy w bułce tartej z sezamem i kładziemy na patelnię.
  7. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.

Kurczaka podajemy z ziemniakami/kaszą/frytkami/pieczywem lub po prostu z sosem.

Przepis na sos słodko-kwaśny :

  • 1 długa papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g białego cukru
  • 300 ml wody
  • 80 ml octu ryżowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 i 1/2 łyżki stołowej mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 3 łyżkach stołowych zimnej wody

Papryczki, czosnek włożyć do blendera i zasypać 2 łyżkami cukru. Miksować, aż warzywa zostaną pokrojone na drobniutkie kawałeczki. Zgarnąć i przełożyć do garnuszka z grubym dnem. Zalać wodą, dodać pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 5 minut. Wlać jednym ruchem mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Całość mieszać nieprzerwanie ok. 2 minuty, aż cały sos zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. (Zimny sos będzie nieco bardziej gęsty).