Ciasto czekoladowe z jabłkami

Wilgotne, czekoladowe ciasto z jabłkami i chrupiącymi orzechami. Całość pokryta pyszną masą waniliową i idealnie przyozdobiona aksamitną polewą czekoladową. Połączenie różnych tekstur, które składają się na pyszne ciasto, które uzależnia już po jednym kawałku.

Składniki:

• 2 szklanki mąki typu 450
• 5 wiejskich jajek
• pół szklanki oleju roślinnego (najlepiej słonecznikowy)
• pół szklanki maślanki
• 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżeczka sody oczyszczonej
• łyżeczka cynamonu
• łyżka startego imbiru
• 2 łyżki naturalnego kakao
• 4 jabłka – dość spore
• szklanka wyłuskanych orzechów włoskich

Wykonanie:

  • Do sporej miski wbij jajka, następnie dodaj cukier i miksujemy całość na niskich obrotach około dwie minuty. Stopniowo dodajemy maślankę i olej, cały czas mieszając.
  • Następnie przesiewamy przez sitko mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników.
  • Obieramy jabłka oraz wykrawamy z nich gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę nie mniejszą niż 1 x 1 cm. Wyłuskane orzechy włoskie kruszymy na mniejsze kawałki, można do tego użyć noża, moździerza lub tłuczka. Jabłka, starty imbir i orzechy łączymy z ciastem i mieszamy łyżką.
  • Foremkę o wymiarach 20 x 30 cm natłuszczamy masłem lub margaryną i posypujemy delikatnie bułką tartą lub mąką kokosową- aby ciasto do niej nie przywarło.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.
  • Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 50 minut, do tak zwanego ,,suchego patyczka”, w 170 stopniach.
  • Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piekarnika. Po około 15 minutach wyjmujemy placek i pozostawiamy, żeby trochę ostygło.

Masa budyniowa

Składniki:
• 2 opakowania budyniu waniliowego (łącznie 80 g proszku)
• ziarna z dwóch lasek wanilii
• 4 łyżki cukru trzcinowego
• 660 ml mleka
• 150 g masła
• 100 g gorzkiej czekolady
• 6 łyżek mleka

Wykonanie:

  • Budyń gotujemy z 4 łyżkami cukru na 660 ml mleka z ziarenkami wanilii. Cały czas mieszamy. Następnie gorący, gęsty budyń łączymy z masłem.
  • Masę budyniową wylewamy na wystudzone ciasto. Studzimy masę.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewamy 6 łyżek mleka i mieszamy. Czekolada powinna mieć przyjemną, płynną konsystencję. Następnie polewę wylewamy na ciasto i czekamy jak polewa zastygnie. Idealne do popołudniowej kawki wraz z kleksem bitej śmietany. Smacznego!