Ciastka potrójnie czekoladowe

Każdy z nas uwielbia czekoladę, a najlepiej smakuje ona w dużych ilościach. Dlatego mamy propozycje ciastek POTRÓJNIE CZEKOLADOWYCH . Ciemne, kakaowe ciasteczka w stylu amerykańskim z kawałkami pysznej, białej czekolady, a pomiędzy dwoma takimi ciasteczkami aksamitny krem. Istne niebo w gębie!

Amerykańskie czekoladowe ciasteczka z kawałkami białej czekolady

Składniki:

• 120 g cukru – drobnego, do wypieków
• 120 g cukru – miałkiego, jasnego brązowego
• 1 duże jajko
• 170 g masła
• 200 g mąki pszennej
• 70 g kakao
• 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 łyżka śmietany 18%
• półtora tabliczki posiekanej białej czekolady

Wykonanie:

  • Masło w temperaturze pokojowej – powinno być bardzo miękkie – umieszczamy razem z cukrem w misce. Miksujemy mikserem na średnich obrotach do uzyskania puszystej, gładkiej i jasnej masy. Następnie dodajemy jajko i znowu bardzo dokładnie mieszamy.
  • Do miski z maślaną masą przesiewamy mąkę, kakao, następnie dodajemy sodę oczyszczoną i sól. Wszystkie składniki miksujemy do momentu połączenia się ich. Pod koniec dodajemy łyżkę śmietany i posiekaną białą czekoladę. Całość ponownie mieszamy, możemy zrobić to łyżką.
  • Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia, oraz nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
  • Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Następnie układamy je na blaszce pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy między nimi, ponieważ podczas pieczenia staną się bardziej płaskie, a szersze.
  • Ciastka pieczemy w temperaturze 160ºC, z termoobiegiem, przez około 12 minut. Następnie zostawiamy je na kilka minut do przestygnięcia na blaszce, następnie przenosimy je na blat lub kratki do całkowitego ostygnięcia.

Czekoladowy krem do przekładania ciastek

Składniki:

• 150 g miękkiego masła
• 5 łyżek cukru pudru
• 2 łyżki naturalnego kakao
• tabliczka gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  • Masło ucieramy z cukrem pudrem do powstania jasnej, gładkiej, puszystej masy. Następnie dodajemy kakao i ponownie ucieramy.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie letnią (jeśli będzie zbyt gorąca czekamy chwilkę, cały czas mieszając) czekoladę stopniowo dodajemy do maślanej masy. Po czym znowu bardzo dokładnie mieszamy.
  • Krem przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy pomiędzy dwa czekoladowe ciasteczka.

    Nasza propozycja: Takie przekładane ciastko możemy zanurzyć do połowy w roztopionej, letniej, mlecznej czekoladzie i pozostawić do zastygnięcia jej.