Brzoskwinki w boczku

Grillowany lub pieczony boczek jest niezwykle smaczna przekąską. Jeśli dodamy do boczku brzoskwinie lub nektarynki, wzbogacimy danie o odrobinę egzotyki. Takie połączenie – nie pasujące na pierwszy rzut oka, zachwyci każdego łasucha. Brzoskwinki w boczku błyskawicznie znikają z talerzy, ponieważ smakują dosłownie każdemu!

Składniki, których potrzebujesz do zrobienia brzoskwinek w boczku:

  • 3 dojrzałe brzoskwinie lub nektarynki – pamiętaj aby wybierać jedynie dojrzałe owoce, w innym wypadku całość nie będzie tak smaczna, jak oczekujemy, można również użyć brzoskwiń w słodkim syropie z puszki.
  • Około 24 plasterków dobrej jakości cienkiego boczku.
  • Ocet balsamiczny do polania. Powinien on być dosyć gęsty, może mieć na przykład pomarańczowy smak.

Przygotowanie:

  1. Świeże brzoskwinie umyj i osusz. Nie jest konieczne, aby obierać je ze skórki, ale obrane, będą smaczniejsze. Jeśli używasz brzoskwiń z puszki, odsącz je starannie ze słodkiego syropu.
  2. Wyjmij pestki i pokrój każdą brzoskwinię na osiem równych części. Każdą połówkę brzoskwini z puszki musisz przekroić na 4 równe kawałki.
  3. Przygotowane wcześniej plasterki boczku rozłóż na dużym blacie lub drewnianej desce. Każdy kawałek brzoskwini zawijaj starannie w paski boczku. Jeśli brzoskwinia wypada i nie trzyma się dobrze w środku, możesz użyć małych wykałaczek. Po upieczeniu lub grillowaniu nie zapomnij o wyjęciu wykałaczek.
  4. Układaj na rozgrzanym grillu i kontroluj czas pieczenia. Boczek bardzo łatwo się przypala, dlatego zazwyczaj wystarczy kilka minut, aby brzoskwinki w boczku były już gotowe.
  5. Jeśli nie korzystasz z grilla, tylko z piekarnika, przyszykuj naczynie żaroodporne, możesz delikatnie posmarować dno naczynia tłuszczem. Układaj brzoskwinki w boczku, tak aby w miarę pojedyncze kawałki nie dotykały się. Nastaw piekarnik na około 180 stopni lub nieco więcej na funkcję grilla i wstaw na maksimum 15 minut naczynie z daniem.
  6. Po wyjęciu z piekarnika lub zdjęciu z grilla rusztowego, rumianego boczku z brzoskwiniami lub nektarynkami, polej go delikatnie octem balsamicznym.

Z czym podawać brzoskwinki w boczku:

Przekąska ta może stanowić pojedyncze danie, ale równie dobrze smakuje w połączeniu z innymi składnikami. Brzoskwinki w boczku świetnie smakują ze szparagami okraszonymi masłem, brokułami zapiekanymi z tarkowaną mozzarellą. Boczek i brzoskwinie z grilla lub piekarnika idealnie komponują się z pieczonymi, chrupkimi ziemniaczkami w przyprawach ziołowych. Ziemniaczki możesz również przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Do smakowitego boczku, skropionego octem balsamicznym doskonale pasuje szklaneczka zimnego, jasnego i świeżego piwa pils.