Muszle z papryką i pomidorami.
Przepis na romantyczną kolację.
Zapomniałeś o rocznicy, a jest już za późno na jakiekolwiek zakupy? – Musisz improwizować. Najlepiej będzie przygotować pyszną kolację, której składniki są bardzo łatwo dostępne, a samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Szukasz pomysłu na romantyczną kolację we dwoje? Makaronowe muszle wypełnione aromatycznym pomidorowym sosem o głębokim posmaku pieczonej papryki to idealny wybór.
Przepis sprawdzi się nawet w przypadku kulinarnych amatorów, gdyż jest niezwykle prosty. Danie, pomimo prostoty przygotowania, prezentuje się bardzo estetycznie i apetycznie, a dodatkowo jest niezwykle lekkie, a zarazem sycące.
Składniki na Muszle z papryką i pomidorami
- 100 g dużych makaronowych muszli
- oliwa z oliwek
- tarty parmezan
- dwie czerwone papryki
- jedna mała cebula
- ząbek czosnku
- pół puszki pomidorów krojonych
- ocet balsamiczny
- świeża bazylia
- sól i pieprz
Przygotowanie dania
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Paprykę umyj, osusz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez kwadrans, po czym przewróć papryki na drugą stronę i piecz przez kolejny kwadrans. Wyłącz piec, a papryki wyłóż do wystudzenia. Następnie obierz je dokładnie ze skóry a miąższ pokrój w kostkę.
Przygotuj średni garnek wypełniony w ⅔ wodą, dodaj do niej łyżkę oleju i szczyptę soli i zagotuj. Wsyp makaron i gotuj według wskazówek na opakowaniu, uważając, by nie doprowadzić do rozgotowania muszli.
Średnią patelnię ustaw na średnim ogniu i wlej łyżkę stołową oliwy z oliwek. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, a następnie wrzuć na rozgrzany olej. Gdy cebula się zeszkli, dodaj posiekany w drobne plasterki ząbek czosnku. Wymieszaj wszystko, smaż przez chwilę, po czym dodaj pół puszki pomidorów, ocet balsamiczny i zakryj patelnię pokrywką. Duś wszystko przez około kwadrans, aż wywar zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj pieczoną paprykę i posiekane listki świeżej bazylii. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Ponownie włącz piekarnik i rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Przygotuj naczynie żaroodporne, a następnie wysmaruj je oliwą z oliwek, by muszle nie przywierały do ścianek.
Muszle obficie napełnij warzywnym farszem i ułóż w naczyniu. Posyp muszle tartym parmezanem i zapiekaj przez około dziesięć minut, do zarumienienia się sera.
Przygotuj dwa głębokie talerze i obsyp ich brzegi tartym parmezanem. Na każdy z talerzy wyłóż po sześć makaronowych muszelek i udekoruj świeżymi listkami bazylii.