Makaron z pesto z bobu.
Przepis na szybki obiad- makaron z pesto z bobu
Sycący makaron i kremowe, aromatyczne i lekko chrupiące pesto pełne smaku bobu i parmezanu.
Idealne danie dla zwolenników lekkich wegetariańskich potraw, których przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu. Proste i szybkie danie, które może okazać się niesamowitą kulinarną przygodą. Odświeżające, aczkolwiek bardzo sycące danie pełne sezonowego bobu, który jest bogatym źródłem białka i kwasu foliowego.
Składniki na makaron z pesto z bobu
- 100 g żytniego makaronu spaghetti
- szklanka ugotowanego i obranego bobu
- niepełna szklanka świeżych listków bazylii
- 4 łyżki stołowe orzeszków pinii
- 4 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
- 3 łyżki stołowe tartego parmezanu
- duży ząbek czosnku
- łyżeczka cukru
- świeżo mielone pieprz i sól
- 90 ml śmietanki 30%
Przepis na makaron z pesto z bobu
Bób dokładnie umyj i oczyść pod bieżącą wodą, wrzuć do średniego garnka i zalej wodą tak, aby było jej dwa razy więcej niż bobu. Wsyp płaską łyżeczkę cukru i nakryj garnek.
W tym czasie w średnim garnku wstaw wodę do ugotowania makaronu. Posól wodę i wlej odrobinę oleju, gdy się zagotuje, wrzuć porcję makaronu i gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Gdy bób zacznie się gotować, dodaj pół łyżeczki soli i ponownie nakryj pokrywką i gotuj przez kolejne piętnaście minut. Gotowy bób pomarszczy się i znacznie zmięknie. Po tym czasie wrzuć bób na sitko i przepłucz zimną wodą. Odstaw do ostygnięcia. Następnie obierz bób ze skórki.
Zachowaj pół szklanki wody z gotowania makaronu, resztę wody olej a makaron przepłucz na sitku pod zimną wodą i odstaw do odcieknięcia.
Połowę przygotowanego bobu wrzuć do dzbanka blendera, wlej pozostałą z makaronu wodę i dodaj listki bazylii, orzeszki pinii, porcję oliwy, parmezanu, ząbek czosnku, oraz sól i pieprz. Zmiksuj wszystko na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wrzuć makaron i dodaj pesto. Gdy całość się lekko podgrzeje, dolej porcję śmietanki i mieszaj do zagotowania.
Udekoruj pesto z makaronem pozostałą częścią bobu, posyp parmezanem i dodaj listki świeżej bazylii.
Danie jest bogatym źródłem węglowodanów, pozostając przy tym niezwykle niskokalorycznym. Bób zawartością białka może ze śmiałością konkurować z białym mięsem, dzięki czemu jest chętnie wybierany nie tylko przez wegetarian, ale również i wegan. Idealne danie dla wszystkich osób dbających o zdrowe odżywianie, które lubią kreatywne, urozmaicone dania pełne sezonowo dostępnych składników.