Makaron z brokułami

Makaron z brokułami to kolejne danie, które szybko przygotujemy. Brokuł to warzywo, które jest dostępne właściwie przez cały rok, ale to w lato ma najwięcej mikroelementów i witamin potrzebnych naszemu organizmowi. Jest idealnym źródłem witaminy C, kwasu foliowego czy żelaza. Świetnie sprawdza się jako główny składnik past do tostów czy kanapek, ale też idealnie jako główny składnik dań z makaronem czy z kaszą. Dodatkiem, który świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie smaków to sok z limonki lub cytryny, który również zapobiegnie zbyt szybkiemu odębieniu brokułów.

Trudność przygotowania przepisu: łatwy

Czas przygotowania: 30-45 minut

Porcja dla: 1-2 osób

Składniki:

  • 150-200 g makaronu
  • 1 duży brokuł lub 400 g brokułów mrożonych
  • Sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • ½ pęczku natki pietruszki
  • ½ połówki cytryny lub limonki
  • Sól, pieprz

Makaron ugotować zwyczajowo w wodzie z odrobiną soli i tłuszczu. By danie było jeszcze bardziej wartościowe, można tutaj użyć makaronu pełnoziarnistego zamiast pszennego. Oczywiście należy pamiętać, że taki makaron gotuje się nieco dłużej niż ten tradycyjny, pszenny. Można go podać al dente.

W międzyczasie, jak nasz makaron się gotuje, można zabrać się za przygotowywanie brokułów. Niezależnie czy to brokuł mrożony czy świeży, po rozdzieleniu na mniejsze cząstki, można go ugotować w wodzie lub na parze. Warzywo powinno pod koniec dać się przełamać widelcem, ale nie powinno być zbyt miękkie.
Natkę pietruszki należy poszatkować na średniej wielkości kawałki. Świetnie wzbogaci smak naszego dania. Gdy brokuły już ugotują się, a makaron zostanie odcedzony, możemy całość wymieszać w większym garnku lub w osobnej misce, którą będzie można położyć na środku stołu. Danie to może być podane na ciepło, ale też i na zimno jako np. sałatka brokułowo-makaronowa.
Zielone pesto z bazylii możemy zrobić sami lub kupić gotowe w sklepie. Jest na tyle słone, że nie trzeba już nic dosalać. Do makaronu z brokułami wystarczą już 2-3 łyżki pesto, by całość osiągnęła równowagę smaków. Dodatkiem, który możemy użyć poza pietruszką jest również szczypiorek z cebulki dymki i ser starty na tarce. Po dokładnym wymieszaniu należy danie skropić sokiem z połówki cytryny lub limonki.

Makaron z brokułami to danie idealnie opisujące walory pełni lata i wakacji. Warzywo to świetnie będzie komponować się z kompotami domowej roboty oraz napojami takimi jak lemoniada. Do jej zrobienia wystarczy przegotowana, letnia woda, sok z 3 cytryn i 2 limonek oraz 2 łyżeczki miodu. Nie ma nic lepszego niż chłodny napój z brokułami, który idealnie uzupełni się z podanym obiadem!

Smacznego!