Makaron ze szpinakiem i boczkiem

Makaron. Cud włoskiej kuchni. Przygotowywany według rodzinnych receptur, w wielu wariantach, jeśli chodzi o kształt, wytwarzany także z dodatkiem warzyw zdołał podbić serca milionów ludzi na całym świecie i stać się jednym z najchętniej wybieranych dań w porze lunchu czy kolacji. Czy jest szansa, by wykonać wszelkie możliwe kombinacje z nim w roli głównej? Na pewno nie będzie to łatwe, ponieważ makaron jest produktem, który wspaniale współgra z wieloma składnikami, jak na przykład ze świeżym szpinakiem i boczkiem.

Włochy w polskim domu

Nie potrzeba pakować walizki i wyruszać do słonecznej Toskanii, by poczuć się jak w prawdziwej włoskiej trattori, bowiem smaki, jakie można w niej znaleźć, da się przenieść na polskie podwórko i przy dostępnych produktach stworzyć również przepyszne arcydzieła. Można też – jeżeli są ku temu odpowiednie warunki, a więc jest się w posiadaniu maszyny do makaronu – wykonać ten najważniejszy składnik samemu. Satysfakcja z przygotowania dania będzie jeszcze większa i będzie czym się szczycić.

Dlaczego warto do makaronu dodawać warzywa? Bo one nie tylko podbiją smak całości, ale też i pozwolą dostarczyć organizmowi cennych wartości odżywczych. Do tego, że szpinak jest zdrowy, nie trzeba za bardzo nikogo przekonywać, choć wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem i wpychaniem go na siłę. By przekonać dzieci do jego konsumpcji, warto podawać go właśnie z makaronem, bo za nim najczęściej bardzo przepadają.

Szpinak stanowi źródło witaminy C, żelaza, potasu, magnezu i kwasu foliowego. Ze względu na zawarte w liściach przeciwutleniacze szpinak polecany jest jako ochrona przed chorobami nowotworowymi i miażdżycę. To powinno przekonać każdego, iż warto włączyć to warzywo do swojej codziennej diety.

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g makaronu tagliatelle (wstążki)
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 100 g surowego boczku wędzonego chudego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie
Makaron ugotować według porad producenta w osolonej wodzie.
Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Odłożyć go na talerzyk. Zeszklić cebulę i czosnek na złoty kolor, przełożyć na talerzyk z boczkiem. Osobno na odrobinie oliwy zblanszować liście szpinaku – powinny być miękkie i ciemniejsze.
Do szpinaku dodać boczek, cebulę i czosnek. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany makaron odcedzić, wrzucić na patelnię do pozostałych składników. Dokładnie wymieszać, trzymać przez chwilę na małym ogniu. Przełożyć na głębsze talerze, posypać posiekaną drobno pietruszką i startym parmezanem.