Łosoś sushi z musem jagodowym
Czym jest sushi?
Sushi jest potrawą składającą się głównie z gotowanego ryżu z octem ryżowym i wieloma różnymi składnikami dodatkowymi. Mogą to być na przykład przeróżne owoce morza w postaci wodorostów czy marynowanych ryb. Ta potrawa zyskała większą popularność poza granicami Azji dopiero w drugiej połowie XX wieku. Początkowo była rozpowszechniona w Ameryce dopiero w późniejszym okresie została przeniesiona do Europy. W Polsce restauracje specjalizujące się w sushi zaczęły otwierać się dopiero pod koniec lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. Z początku było to danie ekskluzywne lecz z biegiem czasu zostało mianowane jako zdrowy posiłek dla każdego. Proszę się nie martwić, ponieważ jest bardzo dużo rodzai Sushi, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Możemy wybierać z pośród takich składników jak: łosoś, makrela, węgorz, tuńczyk, flądra, krab, halibut i wiele, wiele więcej. Ciekawostką jest, że kilkaset lat temu był to sposób konserwacji, przechowywania ryb i owoców morza. Dzięki właściwością ryżu, obłożone w nim pożywienie mogło leżeć nawet przez kilka miesięcy, zachowując swoją świeżość.
Mus jagodowy
Aby przygotować należy włożyć jagody do naczynia w którym będziemy to przygotowywać, dodać masło, miód jeśli chcemy również jakieś dobre wino i podgrzewać aż do momentu w którym powstanie gęsty klarowny sos. Przygotowanie musu zajmie nam maksymalnie 15 minut, więc nie musimy martwić
się o czas przygotowania. Mus jagodowy rozsmarowujemy na naszych talerzach, dodajemy przygotowane wcześniej roladki. Możemy również dodać wedle uznania miętę czy mascarpone.
Łosoś
Kupione filety z łososia należy dobrze opłukać pod bieżącą wodą, następnie odciąć skórkę i wyjąć wszystkie ości. Kolejnym etapem będzie krojenie na niewielkie kawałki. Ważne aby ciąć w poprzek. Dokładnie a zarazem nie dużo posypujemy solą każdy kawałek, następnie zwijamy w ruloniki i owijamy listkiem sushi nor. Końcowym etapem będzie smażenie roladek przez kilkadziesiąt sekund, aż zrobią się chrupiące i uzyskają odpowiedni kolor, wtedy możemy pokroić je na mniejsze kawałeczki.
Jak należy jeść?
Sushi jest to potrawa pochodząca z Azji więc chyba nikt nie będzie zdziwiony że spożywać ją należy za pomocą pałeczek lub palców. Kolejną z ciekawostek jest to że raczej powinno się unikać korzystania z zwyczajnych sztućców a sushi powinno się jeść w całości a nie gryźć po kawałku. Kolejną wskazówką jest to, że w sosie wolno zanurzyć jedynie rybę a nigdy ryż. Potrawa ta jest uznawana za bardzo zdrową i odżywczą.