Łosoś w winie
Łosoś i wino – wykwintna kolacja?
Łosoś – wybitna ryba, zdrowa, a przede wszystkim zachwycająca każdego, kto ją spróbuje. Podawana na wiele sposobów, najbardziej znana chyba pod postacią wędzoną i jako dodatek do dań typu sushi. Jeśli jesteś miłośnikiem ryb albo chociaż jadasz je tylko w piątki, musisz wypróbować ten przepis. Łosoś jest fantastyczną odskocznią od tradycyjnie panierowanych i smażonych ryb, zwłaszcza tych smażonych w głębokim oleju. Łososia obecnie można dostać wszędzie, najlepsze okazy znajdziemy z pewnością w dobrych sklepach rybnych, ale jeśli nie mamy takiego w pobliżu, z pomocą przyjdą większe i mniejsze markety, w których również uda nam się złowić dobry kawałek świeżej ryby. Dziś użyjemy filetów – dla wszystkich którzy nienawidzą ości – rozwiązanie idealne, ze spokojem można się delektować wybitnym smakiem ryby, bez ciągłego grzebania i wypluwania, czy oglądania każdego kęsa wkładanego do ust. Wino nada wyjątkowego charakteru i delikatnego posmaku (do przepisu użyjemy wina słodkiego, jeśli nie przepadasz za takim spokojnie możesz zastąpić ten podpunkt dowolnym winem). Takiego dania nie powstydziłaby się żadna dobra restauracja. W obecnym czasie, o restauracjach możemy jedynie pomarzyć, dlaczego więc nie przygotować sobie wykwintnej kolacji w domu? Także wyciągamy najlepszy obrus na stół, polerujemy sztućce i lampki do wina, szykujemy talerze i biegniemy na zakupy. Dziś wyjątkowa kolacja!
Oto lista składników:
- 4 filety z łososia
- 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 1 mała papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml białego słodkiego wina
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- natka pietruszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Filety łososia posypujemy solą i pieprzem z obu stron, delikatnie wcierając.
- Papryczkę drobno szatkujemy.
- Do miseczki dodajemy papryczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
- Natkę pietruszki należy drobno posiekać.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy filety. Po przekręceniu ryb na drugą stronę, nakładamy na wierzch wymieszany czosnek z przyprawami.
- Wlewamy wino, i dusimy pod przykryciem ok 5 minut na małym ogniu, następnie zdejmujemy pokrywkę.
- Kiedy większość wina odparuje, ryba jest gotowa.
- Przekładamy filety delikatnie na talerz i posypujemy natką z pietruszki.
Do filetów możemy dołożyć warzywa ugotowane na parze lub surówkę z marchewki, do tego ryż z delikatnymi przyprawami i gotowe.
Wystarczy dodać świece na stół i zasiąść do kolacji.