Łosoś w winie

Łosoś i wino – wykwintna kolacja?

Łosoś – wybitna ryba, zdrowa, a przede wszystkim zachwycająca każdego, kto ją spróbuje. Podawana na wiele sposobów, najbardziej znana chyba pod postacią wędzoną i jako dodatek do dań typu sushi. Jeśli jesteś miłośnikiem ryb albo chociaż jadasz je tylko w piątki, musisz wypróbować ten przepis. Łosoś jest fantastyczną odskocznią od tradycyjnie panierowanych i smażonych ryb, zwłaszcza tych smażonych w głębokim oleju. Łososia obecnie można dostać wszędzie, najlepsze okazy znajdziemy z pewnością w dobrych sklepach rybnych, ale jeśli nie mamy takiego w pobliżu, z pomocą przyjdą większe i mniejsze markety, w których również uda nam się złowić dobry kawałek świeżej ryby. Dziś użyjemy filetów – dla wszystkich którzy nienawidzą ości – rozwiązanie idealne, ze spokojem można się delektować wybitnym smakiem ryby, bez ciągłego grzebania i wypluwania, czy oglądania każdego kęsa wkładanego do ust. Wino nada wyjątkowego charakteru i delikatnego posmaku (do przepisu użyjemy wina słodkiego, jeśli nie przepadasz za takim spokojnie możesz zastąpić ten podpunkt dowolnym winem). Takiego dania nie powstydziłaby się żadna dobra restauracja. W obecnym czasie, o restauracjach możemy jedynie pomarzyć, dlaczego więc nie przygotować sobie wykwintnej kolacji w domu? Także wyciągamy najlepszy obrus na stół, polerujemy sztućce i lampki do wina, szykujemy talerze i biegniemy na zakupy. Dziś wyjątkowa kolacja!

Oto lista składników:

  • 4 filety z łososia
  • 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml białego słodkiego wina
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • natka pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  1. Filety łososia posypujemy solą i pieprzem z obu stron, delikatnie wcierając.
  2. Papryczkę drobno szatkujemy.
  3. Do miseczki dodajemy papryczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  4. Natkę pietruszki należy drobno posiekać.
  5. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy filety. Po przekręceniu ryb na drugą stronę, nakładamy na wierzch wymieszany czosnek z przyprawami.
  6. Wlewamy wino, i dusimy pod przykryciem ok 5 minut na małym ogniu, następnie zdejmujemy pokrywkę.
  7. Kiedy większość wina odparuje, ryba jest gotowa.
  8. Przekładamy filety delikatnie na talerz i posypujemy natką z pietruszki.

Do filetów możemy dołożyć warzywa ugotowane na parze lub surówkę z marchewki, do tego ryż z delikatnymi przyprawami i gotowe.

Wystarczy dodać świece na stół i zasiąść do kolacji.