Certyfikacja i bezpieczeństwo: jak dzbanki filtrujące wodę poprawiają jakość domowej wody pitnej?

Dzbanki filtrujące stały się nieodłącznym elementem wyposażenia domów i biur. Eleganckie i stylowe, a przede wszystkim wydajne i proste w użyciu pozwalają ograniczyć korzystanie z wody butelkowanej. Umożliwiają w ten sposób ochronę środowiska i nieraz poprawiają smak napojów, a wszystko to niewielkim kosztem. W jaki sposób dzbanek do filtrowania wody wpływa na jakość domowej kranówki?

Jak działa dzbanek filtrujący?

Budowa dzbanka filtrującego tylko pozornie jest prosta. W pojemniku można wyróżnić szereg elementów:

  • pokrywę z wlewem wody oraz czujnikiem zużycia filtra (manualnym, elektronicznym lub LED);
  • pojemnik na wodę z kranu – to w nim zbiera się płyn, który następnie jest przesączany przez wsad;
  • filtr węglowy;
  • komora na wodę przefiltrowaną, która jest gotowa do spożycia.

Poszczególne modele dzbanków mogą różnić się między sobą designem.

Sercem każdego z nich jest filtr wykonany z kilku warstw. Pierwszą linią obrony jest sitko wykonane z tworzywa sztucznego, które zatrzymuje zabrudzenia o większej gramaturze.

Poniżej sita znajduje się trzon z węgla aktywnego, silnego absorbentu. Wyróżnia się on możliwością wiązania wielu szkodliwych związków. Otrzymuje się go w drodze aktywacji fizycznej, poprzez karbonizację i zgazowanie.

Pod wkładem z węgla kamiennego zwykle znajduje się żywica jonowymienna, powszechnie używana w procesach oczyszczania i uzdatniania wody.

Jeszcze niżej część producentów lokuje kolejne sitko, bardzo drobne, którego zadaniem jest zatrzymywanie najdrobniejszych zanieczyszczeń.

Czy dzbanek filtrujący rzeczywiście oczyszcza wodę?

Dzbanek szklany z filtrem doskonale nadaje się do oczyszczania wody z wielu szkodliwych lub niepożądanych związków chemicznych. Usuwa z niej m.in. zanieczyszczenia organiczne, pozostałości leków, herbicydy i pestycydy, metale ciężkie oraz chlor.

Fizyczne bariery blokują przepływ drobin rdzy pochodzącej z instalacji wodno-kanalizacyjnej oraz piasku.

Pomimo skomplikowanej budowy konstrukcja filtra jest wytrzymała. Nawet jeżeli dojdzie do pęknięcia wkładu z węgla aktywnego, nie traci on swoich właściwości i działa równie skutecznie.

Warto jednak zdawać sobie sprawę, że dzbanki filtrujące nie są w stanie usunąć szkodliwych drobnoustrojów jak bakterie lub wirusy. Dlatego nigdy nie należy używać ich do uzdatniania wody stojącej. Można w nich jednak oczyszczać wodę pochodzącą z ujęć publicznych.

Dlaczego warto zainwestować w dzbanek do filtrowania wody?

Jednorazowy wydatek na szklany dzbanek filtrujący bardzo szybko się zwraca. Korzystanie z niego pozwala zaoszczędzić na zakupie wody pitnej. Wkłady renomowanych firm starczają przeciętnie na oczyszczenie od 100 do 150 litrów wody w okresie ok. czterech tygodni. Po tym czasie filtr powinno się wymienić.

Na rynku dostępne są również wsady o bardzo wysokiej wydajności. Te od firmy Aquaphor pozwalają oczyścić nawet 300 litrów wody, starczając na ok. 3 miesiące użytkowania.

Uwzględniając przeciętną cenę jednej, półtoralitrowej butelki wody, bardzo łatwo policzyć, że oszczędność jest kilkukrotna.

Dzbanki dobrych firm wyróżniają się certyfikacją i bezpieczeństwem. Materiał, z którego są wykonane, nie ma w składzie poliwęglanu, więc nie uwalnia BPA.

Takie naczynia coraz częściej uzyskują certyfikat ISCC, który świadczy o tym, że produkt został wytworzony z zachowaniem zasad zrównoważonego rozwoju, z dbałością o środowisko.

Warto też zwrócić uwagę, czy dzbanek otrzymał atest Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.

Dzbanek szklany z filtrem czy dzbanek plastikowy?

Na rynku dostępne są zarówno dzbanki wykonane z tworzywa sztucznego, jak i ze wzmocnionego szkła. Wybór materiału jest nie jest jedynie kwestią estetyczną.

Plastik jest bardziej wytrzymały, choć w większym stopniu odkłada się na nim kamień kotłowy. Z biegiem czasu może zrobić się porowaty, co tylko przyspiesza tempo gromadzenia się osadu.

Z kolei dzbanki szklane prezentują się bardziej okazale i wolniej zachodzą kamieniem, ale łatwiej je wyszczerbić.

Aby zachować wysoką jakość filtrowanej wody pitnej, warto wymieniać ją nie rzadziej niż raz na 12 godzin. Nawet jeżeli nie uda się opróżnić dzbanka w tym czasie, zgromadzona w nim ciecz może zostać wykorzystana np. do podlania kwiatów na balkonie.

Korzystając z wysokiej jakości dzbanków filtrujących, można liczyć na poprawę smaku ulubionych napojów. Łatwiej też utrzymać zdrowy nawyk regularnego popijania wody i nawodnienie organizmu. To szczególnie istotne, kiedy na zewnątrz panują upały.