Ciasto cytrynowe

Słońce na twarzy, szum morza i zapach zwisających nad głową owoców cytryny – przyjemny obrazek kojarzący się z wakacyjnym pobytem w kraju śródziemnomorskim zdaje się być dostępny jedynie w wakacje. Jak nie o każdej porze roku da się wyjechać, tak da się z cytryn, pachnącym orzeźwieniem, przygotować coś pysznego, co pozwoli wrócić do tych letnich wspomnień i wakacyjnych przeżyć. Na przykład proste ciasto cytrynowe, które zachwyci smakiem każdego, kto zdecyduje się na choćby jeden kawałek. A później poprosi o dokładkę.

Słońce zaklęte w owocu

Cytryna to owoc będący źródłem dość dużej ilości witaminy C – w 100 g znajdziemy 53 mg tej witaminy – oraz rutyny. Wspiera odporność i pomaga w walce z infekcjami, łagodząc ich przebieg. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i procesy trawienne, przyspieszając samooczyszczanie się organizmu. Ze względu na jej właściwości zdrowotne warto wprowadzić ją na stałe do diety czy to w postaci dodatku do wody, czy także jako składnik pysznego deseru, jakim może być proste ciasto cytrynowe.

Przez swój wygląda cytryna kojarzona jest ze słońcem, warto mieć więc pod ręką choć jedną sztukę, którą użyć można do rozświetlenia herbaty i nadania jej zdrowotnych właściwości ub do smacznego wypieku. Takie ciasto cytrynowe pozostaje świeże przez dłuższy czas, dlatego nie trzeba się martwić, jeśli nie zostanie zjedzone od razu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (320 g)
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (60 g)
  • 4 średnie jajka
  • ¾ szklanki drobnego cukru (170 g)
  • ¾ szklanki oleju roślinnego (180 g)
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (170 g)
  • sok z jednej całej cytryny + otarta skórka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie
Do przygotowania ciasta użyć dużą keksówkę lub tortownicę o średnicy 20-24 cm.
Jajka i jogurt wyciągnąć wcześniej z lodówki.
Jedną dużą cytrynę dokładnie wyszorować, a następnie sparzyć wrzątkiem. Wycisnąć z niej cały sok. Zetrzeć skórkę – to może być ta sama cytryna lub inna, wówczas tę inną także należy wyszorować i sparzyć. Sok i skórkę połączyć w jednym naczyniu.
Do miski wbić cztery jajka i wsypać cukier. Ubijać do powstania gęstej i jasnej masy. Cienką strużką wlać olej. Dodać jogurt oraz sok i skórkę z cytryny, wymieszać.
Wsypać mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, całość wymieszać powoli i dokładnie.
Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem (także na bokach czy wewnętrznej obręczy) i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza z funkcją pieczenia góra-dół lub 160 stopni z termoobiegiem przez 50-60 minut. Po 45 minutach można wykonać tak zwany „test suchego patyka”, by sprawdzić, czy ciasto nie jest już upieczone.

Po przestudzeniu ciasto można oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.