Ciasto bananowe z orzechami pekan i mleczną czekoladą

Orzechy pekan w 70% składają się z tłuszczy, w tym 90% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Pekany zawierają 9% białek, 10% błonnika oraz około 5% wody. Wśród wartości szczególne podkreślenie zasługuje witamina E. Ze względu na swoje wartości odżywcze orzechy te są zalecane przez dietetyków. Pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym takim jak; nadwaga, nadciśnienie tętnicze, rak piersi i prostaty.

Banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy; A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych takich jak; magnez, fosfor, wapń, sód oraz znaczące ilości potasu. W jednym średniej wielkości bananie, który waży około 100 g, jest aż 358 mg potasu. Ze względu na przeciwstawne działanie potasu i sodu. Potas obniża ciśnienie krwi, a sód je podnosi co zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Składniki:

• 250 g mąki pszennej typu 450
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• pół łyżeczki cynamonu
• pół łyżeczki soli
• 150 g miękkiego masła
• 150 g brązowego cukru
• 3 duże jajka, najlepiej od kur z wolnego wybiegu, wiejskie lub ,,zerówki”
• nasiona z dwóch lasek wanilii lub dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 4 bardzo dojrzałe banany
• pół szklanki posiekanych orzechów pekan
• pół szklanki posiekanej mlecznej czekolady

Wykonania:
• Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
• Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy ją bułką tartą / mąką kokosową
• Przygotowujemy dwie duże miski i jedną małą miseczkę
• Do jednej dużej miski przesiewamy suche składniki ( z wyjątkiem cukru), po czym dokładnie je mieszamy.
• W drugiej misce ucieramy masło z cukrem do momentu powstania jednolitej i puszystej masy. Następnie wbijamy trzy jajka i dodajemy nasiona wanilii (lub ekstrakt) .
• Całość miksujemy do momentu połączenia się składników.
• Do maślanej masy wbij jajka i dodaj ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na gładko.
• W małej misce rozgniatamy banany za pomocą widelca. Następnie dodajemy je do maślanej masy.
• Stopniowo łączymy suche składniki z mokrymi, cały czas mieszając na niskich obrotach za pomocą miksera. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i czekoladę.
• Przekładamy masę do foremki. Można posypać wierzch dodatkowo orzechami lub położyć banana przekrojonego wzdłuż.
• Ciasto pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni
• Po upieczeniu odstawiamy na minimum pół godziny.
• Możemy podać z lodami i bitą śmietaną. Smacznego!