Kurczak pieczony na butelce piwa
Kurczak – nieskończona ilość dań z wykorzystaniem jego mięsa. Poczynając od przepysznego rosołu, który stanowi bazę prawie każdej z zup, przez dania obiadowe, aż po kolacje. Powszechnie stosowane mięso, goszczące niemal codziennie w każdym polskim domu. Nie ma człowieka, który choć raz w tygodniu nie zajada się kurczakiem w każdej postaci. Dziś propozycja nie wszystkim znana, ale przepyszna. Jak raz spróbujesz w ten sposób upiec kurczaka, nigdy nie będziesz piekł go w inny sposób. Smakuje wprost idealnie. Jest wyjątkowo soczysty, skórka z każdej strony przypieczona, aromatyczne przyprawy. Nie skłamię jeśli powiem, że swoim smakiem i soczystością przebija smak kurczaka z rożna, a do tego przygotowywany jest w domu. Aromat wydobywający się z piekarnika sprawi, że zgłodnieją nawet sąsiedzi. Do dzieła!
Składniki:
- kurczak waga ok 1,5 – 2 kg
- 1 butelka ciemnego piwa
- sok z połowy cytryny
- 5-6 łyżek stołowych oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki tymianku
Przygotowanie:
- Butelkę od piwa dokładnie przelać wrzątkiem, zdjąć etykietę, pozbawić kleju (można użyć zmywacza do paznokci lub drucianej szczotki), ponownie sprzyć wrzątkiem i dokładnie przemyć.
- Kurczaka umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
- W miseczce wymieszać następujące składniki: olej, sok z cytryny, ostrą i słodką paprykę, majeranek. przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i tymianek.
- Przygotowaną mieszanką dokładnie natrzeć kurczaka zarówno z zewnątrz jak i od środka.
- Kurczaka włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (można zostawić na cały dzień i wieczorem upiec na kolację).
- Butelkę z piwem otworzyć. Nadziać kurczaka, tak aby sam czubek szyki wystawał z kurczaka, nogi kurczaka natomiast mają nie dotykać podłoża.
- Ostrożnie postawić kurczaka z piwem na blachę do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C – grzanie góra i dół na najniższym poziomie.
- Czas pieczenia zależny jest od wagi kurczaka – przyjmuje się, że na 1 kg kurczaka potrzebujemy 1 godzinę pieczenia.
- Po tym czasie kurczaka ostrożnie wyciągamy z piekarnika, za pomocą szczypiec przytrzymujemy butelkę, widelcem do mięs ściągamy ostrożnie kurczaka i przekładamy do talerz/formę.
- Do pieczenia kurczaka możemy na formę wyłożyć ziemniaki pokrojone w ćwiartki natarte olejem wymieszanym z tymiankiem i upiec razem.
Najlepiej jednak smakuje sam kurczak w towarzystwie świeżego pieczywa z dodatkiem konserwowego ogórka lub sałatki.
Smacznego!